Китай-Япония и ТТП - основни теми на срещата на APEC в Пекин

10.11.2014 | 15:21
Китай-Япония и ТТП - основни теми на срещата на APEC в Пекин

Коментар от Хонконг на Ендрю Дейвис, Bloomberg на срещата между премиера на Япония Шинзо Абе и китайския президент Си Дзинпин в Пекин, по време на форума на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество. Ендрю Дейвис разговаря с Франсин Лакуа от студиото на Bloomberg в Лондон.


Какво е значението на тази среща за Китай и Япония?

Отношенията между двете страни се влошиха и имаше тревога дори за военен конфликт заради спорните острови в Източнокитайско море. Самолетите и корабите им се събраха там. Всичко можеше да стане.

Абе особено настояваше за някакъв вид разправа с Китай, искаше среща на страните от Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество.

Китайците явно неохотно се съгласиха, ако четете китайската преса. Те подчертават, че всичко това идва от Абе.

Но миналата седмица се споразумяха да предприемат стъпки, за да подобрят отношенията.

Но ако гледате видеозаписите и снимките от срещата, ръкостискането след нея, не изглежда двамата да са особено доволни да стоят един до друг. И двамата изглеждат доста омърлушени.

Но срещата се състоя и това предизвиква някакъв оптимизъм, че може би това е повратен момент и поне начало на подобрение на отношенията.

Защото нещата в Азия бяха много обтегнати заради спора в Източнокитайско море. И между Япония и Корея заради подобни причини - заради японската окупация преди и по време на Втората световна война.

Сега поне Абе се опитва да върне нещата на по-солидна основа.

 

Напрежението между Китай и Япония беше много високо в последните седмици и месеци. Как виждате този проблем в дългосрочен план?

Има надежда, че те поне си говорят, което е по-добре, отколкото да разменят заплахи, което ставаше в продължение на месеци.

Много голяма вина за това има Япония, която придоби тези острови преди няколко години от частен собственик. Спорните острови. Япония ги управлява. Всъщност и двете страни не искат да говорят много за тях.

Но след като Япония ги купи, а тя го направи, за да попречи на националистите да ги купят, защото имаха частен собственик. Той искаше да изпрати там хора, които да развеят японския флаг, което наистина щеше да предизвика китайците.

Така че правителството ги купи в опит да запази статуквото.

Но разяри китайците и нещата наистина излязоха от контрол след това.

 

Какво може да спечели САЩ от участие в срещата на азиатските страни и как президентът Обама ще се справи с Путин?

Това ще бъде интересно. Да видим дали ще има среща или ръкостискания.

Очевидно руско-американските отношения са много, много обтегнати в момента.

Абе се срещна с Путин и поне се опита да върне нещата по местата им.

Техните отношения пострадаха, защото Япония подкрепи санкциите срещу Русия, а после Путин подписа договор за продажба на газ за Китай.

Така че очевидно и той не стоя мирно.

Но за Обама това е шанс да утвърди американското обръщане към Азия, което бе оспорвано с китайската сила и слабостта на Обама, особено след изборите в средата на мандата.

Освен това Обама се опитва да подкрепи Транс-Тихоокеанското партньорство - търговският договор с някои от страните от Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество. Той използва срещата, за да говори лично с някои от тях е да призвижи напред и тези преговори.