Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Минчо Спасов: Учението на МВР беше ПР!

"Ученията се правят на полигони, защото най-малкото ще разкриеш тактиката си на врага", коментира в "Денят ON AIR" Спасов

23.03.2016 | 21:14 Редактор: Мария Аладжова
Минчо Спасов: Учението на МВР беше ПР!

"Аз не разбрах кой точно гений а автор на идеята за специален антитерористичен закон. Тероризмът е тежко престъпление по сега съществуващия наказателен кодекс. А съгласно нашето законодателство, всички престъпления трябва да бъдат единствено в наказателния кодекс. Не може да има наказателни разборедби извън него. От юридическа гледна точка това е абсурд".

Това каза в предаването "Денят ON AIR" бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов относно предложението до две седмици да бъде изработен нов закон за борба с тероризма.

Според Спасов извънредните заседания и учения след атентатите в Брюксел показват страх и безсилие. По думите му предприетите спешни мерки не само у нас, но и в Европа, са "само върхът на айзебрга и нямат никакъв ефект".

Спасов остро разкритикува провелото се посред нощ в центъра на София учение: "Ученията се правят на полигони, защото най-малкото ще разкриеш тактиката си на врага. Та какво друго да разкрием на терористите, ако не тактиката си", попита той?

По думите му учебната спецакция е целяла да направи ПР на правителството.

В разговора участва и генерал-майор Съби Събев, главен експерт във Военната академия. Той от своя страна подкрепи предолжението за антитерористичен закон, с аргумента, че "след като законодателството не показва достатъчна ефективност, може би трябва да се предвидят по-строги мерки". 

"Европейското законодателство също трябва да се промени, включително и за охраната на европейските граници. Бих подчертрал, че е крайно време и националните ни лидери да разберат, че услугата сигурност не е безплатна".

Според генерала поредните кървави атентати показваха, че координацията между разузнавателните трябва да се подобри.