Тази вечер ще бъде проведено учение в софийското метро

"Все едно сме пророкували, че такива неща ще станат", коментира Бойко Борисов

22.03.2016 | 13:51 Редактор: Мария Аладжова
Тази вечер ще бъде проведено учение в софийското метро

Тази вечер в софийското метро ще бъде проведено учение, обяви премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че учението не е провокирано от атентатите в Брюксел, но подчерта, че мярката безспорно е необходима в контекста на днешните събития.

"Към моменти няма данни за пострадали българи при серията атентати в Брюксел по данни на Министерство на външните работи, но това не ни успокоява", посочи премиерът. "Няма страна, която да е подготвена за такова нещо. От две седмици планираме учение, което ще се проведе тази вечер в метрото с чуждестранни сили, армията и МВР".

"Все едно сме пророкували, че такива неща ще станат. Опитваме се да сме максимално подготвени, но това, което се случи, не е справедливо към Европа. Европа харчи милиарди и е единственият континент, който интегрира тези хора. Европейски съвет след съвет, мерки след мерки, само и само те да бъдат добре. Няма никой в света, който така добре да се грижи за тези хора и да ни ударят в сърцето на Европа по този начин не е честно към европейците", каза още той.

По думите на Борисов атентатите са провал на външните политики на много държави.  

"Видно е, че няма как да интегрираме терористи, видно е, че това, което се случва в арабския свят е разгневил много хора, някои дори справедливо", посочи той и даде пример със ситуацията в Сирия, Либия и Ирак.

Премиерът предупреди, че всяка информация, колкото и незначителна да е тя, трябва да се приема от службите като сериозна и да се проверява.