Спецакция по нашенски: Без обяснения, без документи

Провелото се антитерористично учение снощи през погледа на пряк участник в него

23.03.2016 | 14:59 Редактор: Луиза Божинова
Спецакция по нашенски: Без обяснения, без документи

След атентатът в Брюксел, при който загинаха 34 души, а над 240 бяха ранени, късно снощи в София беше проведено специално учение с цел да се тренират нашите служби при евентуална терористична атака в метрото. Спецакцията започна в НДК и продължи на метростанция "Константин Величков". В нея се включиха МВР, антитерористичният център към ДАНС, гражданска защита, червеният кръст и още няколко институции се включиха.

Но какво е да си в епицентъра на такава акция?

В учението неволно се включва Николай Паунов. Случайно излиза от метростанцията на НДК и попада сред полицаи, светлини, прегради. Един от тях го "арестува".

"Елате с мен", казал униформеният. Николай помислил, че ще го преведе да мине покрай огражденията и тръгва. 

"Всъщност го завеждат на една поляна, оградена от полицаи, където чакат още 100-200 души (помислих ги за зяпачи), оставя ме и се връща", обяснява Николай на страницата си в социалната мрежа Facebook.

Стигнал до края на въпросната поляна и тогава осъзнал - той не заобикаля. 

"Аз съм арестуван!", помислил си. 

В крайна сметка решил, че вероятно ще трябва да изчака няколко минути. Около него всички били спокойни. Основно били младежи, които вероятно са се забавлявали в близките заведения. Усмивки, снимки с телефоните. А отсреща пред пилоните на НДК - полиция, линейки, пожарни, Гражданска защита, всичко по книга. След около половин час обаче започнал да вали дъжд.

"Всички осъзнаха, че всъщност не ги пускат да отидат никъде, нито им дават дъждобрани, нито дори до тоалетна в близкото заведение могат да отидат. Веселието попрестана. Разбраха какво е да си "терорист", прихванат от нашите служби", пише Николай.

До Николай имало двама италианци, студенти по медицина у нас. Младежите не знаели какво става. Задържани са от полицията, документите им са взети, а те трябвало да пътуват за родината си след няколко часа, тъй като в неделя там е Великден. По щастлива случайност Николай, който знае италиански, ги заговорил и им обяснил какво всъщност ставапровежда се учение, скоро всичко ще свърши. 
На младежите никой нищо не обяснил - никой не им се представил. Те поискали Николай да им помогне в издирването на документите им. Николай се отзовал, попитал най-близкостоящия полицай защо никой не им/ни се е представил и че искат да знаят защо са задържани 

"Ами те български знаят ли?" Не. "Е, значи сме се представили, ама те не са разбрали", разказва Николай. Попитал защо били задържани - не били. Белезници нямало! Обаче не можели да си тръгнат току-така. Николай попитал един от полицаите с кой да говори. Отговорили му: "А бе, какво искаш от мене бе, човек. Хвани някой от ония с големите болтове!". 

"Минава още половин час. Дъждът, за щастие, поспря, но всички вече бяхме мокри и премръзнали. Обикалят някакви субекти с брандирани якенца "ДАНС", други с жилетки "НСБОП", а ние продължаваме да си стоим окошарени на поляната", пише Николай за среднощната акция. "Италианците вече са възмутени, един през друг ми обясняват как това е недопустимо и прочие", разказва той.

След половин час се създала някаква организация. Част от хората били насочени към автобуси, поляната се поразчистила. На една маса били струпани стотина документа и служителите на реда почнали да виакт хората един по един. Италианците - също.

"Техните документи били поставени отстрани - чакат последни и ще минат последни, обяснява Николай. "Обяснявам на ДАНС-аджията, че след няколко часа летят и молбата им е да ги обработят по-ускорено. Вика ме той да превеждам", продължава разказът.

Полицаите се възползвали от знанията на Николай по италиански, тъй като не им се търсело служител с английски. Един от униформените разпитвал италианците и си записвал някакви неща на листче. Не му харесало спелуването на една улица - записал бул. "Черни връх". Върнал документите и дал заповед - да чакат. Какво - не е ясно. 

"Ако нямат регистрация за криминални прояви, скоро ще ги пуснат да си ходят", обяснил полицаят.

Интересното е, че на единия от италианците първата страница на личната карта била оцапана с кръв.

"Момчето се потресе. Поиска да попитам каква е тая кръв, документът е предаден чист", обяснява Николай. "Обяснение, разбира се, не последва", допълва още Николай.