Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Решението за бежанската криза е в ръцете на Турция и ЕС

Гърция е прекалено малка и икономически слаба, за да може да вземе самостоятелно някакво решение, коментира Катя Пеева

09.03.2016 | 20:34 Редактор: Ирина Георгиева
Решението за бежанската криза е в ръцете на Турция и ЕС

Гръцко-македонската граница вече трети ден е затворена и пътят на мигрантите остава напълно затворен. Това коментира кореспондентът на БНР в Солун Катя Пеева в Денят ON AIR.

"Проблемът е, че Атина не успя да постигне на Срещата на Върха някаква подкрепа по своята стратегия. Премиерът Ципрас искаше отворени граници и разпределение на квоти, но не успя да го постигне", добави тя.

Още по темата

Коментарите в Гърция са, че цялата тази среща е била акробатика върху безизходицата, липса на някаква обща програма и някакви конкретни мерки за мигрантите, които вече са тук. По официални данни в Гърция има регистрирани около 36 000 бежанци и мигранти, но никой не знае колко се намират в страната, които влизат с трафикантите - нерегистрираните, посочи още Пеева.

Премиерът Ципрас няколко пъти посочи, че няма да приеме мигранти за постоянно, а само временно - колко е временно не е ясно, коментира още Пеева.

В Идомени в момента е кал и безнадеждност, заяви журналистката.

"Въпреки че правителството работи много усилено. До края на седмицата ще има още 14 лагера, където ще бъдат пренасочени тези, които се намират в Идомени, за да няма жертви. Там кризата е хуманитарна, предупреждават лекарите", посочи Пеева.

"Имаше "ревност" от страна на гръцката опозиция за това, че Турция е успяла да води перфектни преговори за разлика от гръцката дипломация, но за тях е спасение, ако нещата се уредят в турската страна и бъде прекратена тази бежанска вълна. Според тях тези преговори е трябвало да станат преди година", заяви още тя.

Бежанци продължават да пристигат на гръцките острови, отбеляза Пеева. По думите й днес са пристигнали 1200 души.

Има бежанци, които влизат в Гърция, но след това искат да се върнат в Турция, защото Атина не може да им осигури нищо, посочи Пеева.

Решението за бежанската криза е в ръцете на Турция и ЕС, смята Пеева. По думите й Гърция е прекалено малка и икономически слаба, за да може да вземе самостоятелно някакво решение.

Чуйте целия разговор в следващото видео: