Сърбия и Словения затвориха границите си

Това се случи след решението на европейските лидери в Брюксел да закрият така наречения Балкански маршрут

09.03.2016 | 14:33 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR

Словения и Сърбия затвориха границите си след решението на европейските лидери в Брюксел да закрият така наречения Балкански маршрут. 

Словенските власти обявиха, че ще допускат в страната само бежанци в крайна нужда и мигранти, с редовни документи, възнамеряващи да поискат убежище в страната, за да останат в нея.

Още по темата

Няма да се пропускат лица, желаещи да преминат през Словения, за да търсят по-добър живот в друга европейска страна. До момента повечето от влизащите в страната бяха именно от тази група.

Сърбия от своя страна също затвори границите си с Македония и България за нелегално преминаващи.

"Мисля, че срещата на лидерите в Брюксел бе пример за това, как се прехвърлят належащи проблеми за решаване на някой друг. Това, че бяха предоставени допълнителни средства на Турция е нещо добро, но не е достатъчно. Много от тези бежанци тук са нелегално пристигнали. Те нямат документи и няма къде другаде да отидат", коментира Деирдре де Бурка.

"Ситуацията е изключително тежка. Хората идват тук, рискувайки живота си в морето, само за да се изправят пред нова непробиваема стена. А няма къде повече да настаняваме новопристигналите. Тук хората живеят при изключително тежки и нечовешки условия", добави лекарят Ник Сарчет.

Мигрантите в бежанския лагер край Идомени продължават да мизерстват. Местните власти съобщават, че има хора, нуждаещи се от медицинска помощ, а вече се усеща и липсата на храна. Лагерът в Идомени се разраства неконтролируемо през последните дни, като хората в отчаянието си опъват палатки навсякъде без възможност да продължат пътя си заради затворената граница.