Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Св. Кьосева: Мигранти продължават да се събират на пропускателния пункт Рьоске в Унгария

Унгарската операторка спъва и рита мигранти в Рьоске

09.09.2015 | 22:45 Редактор: Ирина Георгиева
Св. Кьосева: Мигранти продължават да се събират на пропускателния пункт Рьоске в Унгария

Бежанският лагер на пропускателния пункт Рьоске на границата със Сърбия вече не функционира, но там има сборни пунктове, където мигрантите се събират. Това коментира Светла Кьосева, кореспондент на БНР в Унгария в предаването Денят Он Ер. По думите й мигрантите се събират на едно голо поле, обградено от полицаи, на което няма вода, храна или одеяла за студеното време в момента. Всичко, което е предоставено е това от гражданските организации.

"Мигрантите се опитват да избягат, да напуснат този пункт, тръгвайки по унгарските улици с надеждата да достигнат до другите страни на ЕС." - обясни Кьосева.

Според кореспондентката негативната кампания на правителството е довела до безчувствеността на голяма част от унгарците.

Уволнена е унгарска операторка, която е спънала мъж с дете на ръцете си, докато снима опита на бежанци да напуснат лагера в Рьоске, потвърди Кьосева.

Кадри показват как бежанци се опитват да избягат от лагера в Рьоске, а полицията се опитва да ги спре. Там е и Петра Ласло, една от операторките на местната телевизия N1. Нейни колеги улавят в кадър как тя спъва бягащ мъж, носещ в ръцете си дете. Според очевидци това не са единствените пострадали от поведението ѝ.