Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Милен Керемедчиев: За първи път има подобна целенасочена терористична атака

За първи път имаме толкова явен сблъсък на цивилизациите

12.01.2015 | 10:34 Редактор: Ирина Георгиева
Милен Керемедчиев: За първи път има подобна целенасочена терористична атака

За първи път има терористична атака от този вид - целенасочена екзекуция. Това коментира бившият външен заместник - министър Милен Керемедчиев в Денят Он Ер. Той уточни, че до момента терористичните атаки са били самоубийствени, докато тези във Франция са били екзекуция. Религията при тези нападения е от ключово значение, смята Керемедчиев.

"За това този терористичен акт беше нов и хората се шокираха, че могат да бъдат таргетирани, еднозначно определени и да бъдат преследвани." - коментира Керемедчиев.

За първи път имаме толкова явен сблъсък на цивилизациите, смята Керемедчиев, а именно - една организация, която определя себе си като последовател на Шериата от V век срещу една от най-модерните демокрации в момента. 

"В момента, в който има такъв сблъсък, той е толкова различен по мащаб и цивилизационен избор, че заради това тези хора се шокират и всъщмост виждат срещу кого се изправят. Тази група от млади мъже и жени, които се самоинициираха в Париж, всъщност учудиха и самата ИД, както и другите ислямски държави. Вие видяхте реакцията на ИД и на Ал-Кайда беше закъсняваща. Самите те бяха изненадани." - подчерта Керемедчиев.

Религията има сериозно значение, но тук от значение е тълкуванието на религията, смята Керемедчиев.

"От друга страна ИД е една от най-богатите терористични организации. Те привлякоха и много млади хора, с много високо IT ниво, така че да достигнат до свои съмишленици." - коментира Керемедчиев.

Чуйте: