Шериф Куаши заявил, че е изпратен от Ал Каида в Йемен

Полицията потвърди, че е много вероятно Шериф да е бил свързан с йеменския клон на организацията

10.01.2015 | 18:12 Редактор: Мариета Иванова
Шериф Куаши заявил, че е изпратен от Ал Каида в Йемен

Преди да бъде убит при спецоперацията на френските сили за сигурност Шериф Куаши, заподозрян за стрелбата в редакцията на Charlie Hebdo, е заявил, че е изпратен от Ал Каида в Йемен. Той е направил изказването пред телевизия BFM в телефонно интервю. Пред медията той посочва още, че е бил в Йемен, където го е финансирал радикалният имам Ануар ал Аулаки. Роденият в САЩ Аулаки беше един от лидерите на "Ал Кайда" на Арабския полуостров до септември 2011, когато е убит.

Шериф Куаши уточнява, че е бил в Йемен преди убийството на Аулаки, както и че е трябвало да остане „потаен, за да изпълни операцията добре”. На въпрос дали се планират още убийства той отговаря – „ние не убиваме цивилни” и допълва, че „отмъщават за обиди на пророка Мохамед”.

 „Ние защитаваме Пророка от хора, които го обиждат,” заявява Куаши и допълва. –„Вие сте тези, които убивате жени и деца в Ирак, Сирия и Афганистан”.

На въпрос на журналист от BFM дали действат самостоятелно, Куаши отговаря с думите: – „Това не е ваша работа”.
Автентичността на записа не е била потвърдена от АP, посочват от The Telegraph.

По думите на говорителя на полицията Кристоф Крепин обаче, е много вероятно думите на Шериф Куаши, че има връзка с йеменския клон на Ал Каида да се окажат верни. Крепин допълва, че по-малкият брат Куаши е имал още връзки и с джихадисти в Алжир.