fallback

ГИТ: Във всички сектори у нас има работодатели, които забавят заплатите

По-малко са сигналите само за банковия и IT-сектора, поясни инж. Михайлова

27.10.2015 | 15:54 Автор: Ирина Георгиева

Във всички сектори у нас има работодатели, които по една или друга причина забавят заплатите на служителите си. Това обясни инж. Румяна Михайлова, изпълнителен директор на ИА ГИТ пред журналисти.

"Във всички сектори съществуват работодатели, които по една или друга причина са забавели възнагражденията си, но това е в търговията, в машиностроенето и в строителството. Бих казал, че във финансовият - банковият и IT - секторът може би има, но не са достигнали до нас. Във всички останали сектори такива сигнали постъпват." - поясни инж. Михайлова.

На 27 октомври беше представена нова информационна система на Главна инспекция по труда, която дава възможност за по-ефективно планиране и организиране на контролната дейност. Благодарение на нея се разширяват и услугите, предоставяни на граждани и работодатели по електронен път. 

Проектът по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2007 - 2013 г. на МТСП е с бюджет 4 885 850 лв., съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.

Ръководството на ИА ГИТ вече може да получава актуална информация за дейността на всички дирекции и има възможност да проследява динамиката на контролната дейност.

"Така разработената информационна система ще даде възможност за единното прилагане на законодателството във всяко място на контрол, във всяко предприятие в страната, така че да гарантираме качество на инспекционната дейност." - отбеляза заместник-министър Гълъб Донев един от положителните ефекти на системата по време на пресконференцията.

По проекта са осъществени и други дейности, гарантиращи сигурността на информацията. Разработени са и внедрени системи за управление на качеството на контролната дейност и за управление на информационната сигурност. За инспекторите по труда са организирани няколко обучения по различни теми, за да могат те да използват най-ефективно функционалността на системата.

Чуйте:

 

fallback
Още от България
fallback