Цветан Цветанов е оневинен по обвинението в длъжностно присвояване

Срещу бившия вътрешен министър има още едно висящо дело, по което първо беше осъден на 4 години затвор, а после оправдан

21.10.2015 | 12:15 Редактор: Ирина Георгиева
Цветан Цветанов е оневинен по обвинението в длъжностно присвояване

Едно от делата срещу Цветан Цветанов приключи с окончателна присъда "невинен", съобщи БНР. Оправдателната присъда, която бившият вътрешен министър получи на две инстанции по обвинението в длъжностно присвояване, беше потвърдена и от ВКС.

Цветан Цветанов беше обвинен, че от края на декември 2011 г. до края на февруари 2012 г., в качеството си на министър на вътрешните работи, е присвоил 50 000 лева в полза на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров. Той е разрешил Тодоров да вземе тези пари – заплати, неползвана платена отпуска и обезщетение за пенсиониране за време, в което е разследван и задържан в Ловешкия арест, припомня БНР.

Според върховните съдии на СГС и САС Цветанов не е нарушил действащото законодателство, оставяйки на поста му бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново и позволявайки му да напусне сам системата на МВР, получавайки съответното възнаграждение, въпреки че е бил обвиняем. 

Според Закона за МВР образуването на наказателно производство и привличането на служител в качеството на обвиняем не е сред основанията за прекратяване на служебните правоотношения на държавния служител в МВР. Противното би било абсолютно нарушение на презумпцията за невиновност, са категорични върховните съдии. 

Срещу бившия вътрешен министър има още едно висящо дело, по което първо беше осъден на 4 години затвор, а после оправдан. Последната дума по него отново ще има ВКС. 

/Снимка: Архив/