Борисов иска помощ от ЕС за бежанците

България и сега е гореща точка, според премиера

24.09.2015 | 17:06 Редактор: Кремена Кръстева
Борисов иска помощ от ЕС за бежанците

Премиерът Бойко Борисов е поискал превантивна помощ от ЕС, защото България вече е гореща точка. Това обясни самият Борисов, видимо ядосан на форум по проблемите на бежанската вълна в София. Той подчерта, че думите му по време на срещата на европейските лидери вчера за горещите точки на територията на България са извадени от контекста. Пред колегите си в Брюксел той предложил да се вземат превантивни мерки, включително и за България, за да не разрасне проблемът. 

Борисов е недоволен, че Брюксел не третира по един и същ начин страните в Европа, които имат проблеми с бежанците. Смята, че и България трябва да бъде третирана като външна граница и подобно на Италия и Гърция.

В Брюксел премиерът се позовал на писмото от турския си колега, което се казва, че няколко стотин хиляди имигранти чакат в Одрин и Истанбул, за да преминат към Европа. Затова според Борисов не е нужно да се чака тези хора да тръгнат евентуално към България, за да се свиква извънреден съвет.

"Ние докога ще устискаме, ние сме дали 200-300 милиона повече, вие гласувате за Италия пари, за Гърция пари, за Македония пари, за Сърбия пари, България все едно ни няма на външната граница, ние е ли сме гореща точка или не сме, ние и сега сме гореща точка." - посочи Борисов.

Премиерът вижда и етнически проблем с идването на повече бежанци у нас.

Пред колегите си премиери Борисов поставил и въпроса, че България е страна със слаба икономика и  по тази причина изпитва трудности да се грижи за бежанците на свои разноски.

Борисов поясни, че по отношение на влизането на бежанци на наша територия страната ни няма да заложи на крайни методи. 

„Горещата точка“ за бежанците нажежи и страстите в Народното събрание. В кулоарите на парламента коментарите бяха противоречиви: