fallback

МВР: Бежанците не искат да останат в България

Гранична полиция и сухопътни войски ще работят заедно по проблема с увеличаващия се бежански поток, коментира заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев

22.08.2015 | 12:22 Автор: Мариета Иванова

Бежанците не искат да останат в България, коментира пред Нова телевизия заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, предава Dnes.bg. По думите му кризисната ситуация с бежанците няма как да стигне до България, тъй като страната ни не е свободен транзитен коридор.

Гунев допълва още, че „ситуацията в целия регион е много сложна”, подчертавайки, че и в Гърция, и в Турция, и в Македония имат нестабилни правителства. На този фон България успява да държи нещата под контрол, коментира още той.

Гунев обясни, че границите ни се охраняват много строго. Имало контрол и вътре в страната. - "Никой от тези хора не иска да остане в България, а транзитното преминаване е много трудно. Ние възпрепятстваме тяхното излизане от България", уточни заместник-министърът.

По думите му през последните 6 месеца властите са задържали близо 15 хиляди души - на влизане и на излизане през границата, както и на територията на самата страна.

В същото време заместник-министърът уточни, че ако бежанец направи опит да влезе у нас през зелена граница, ние по легален път можем да го върнем обратно в Гърция.

"Започваме съвместно предприятие между сухопътни войски и гранична полиция. То ще обхване районите по границата", коментира още Гунев.

Преди ден премиерът Бойко Борисов свика на извънредна среща по бежанските въпроси, на която са присъствали финансовият  и вътрешният министри- Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, както и председателят на Агенцията за бежанците Никола Казаков. В разговорите е станало дума за възможността българската армия да се включи с допълнителни мерки на границата, съобщи Стандарт, позовавайки се на изказване на вътрешния министър. Бъчварова е съобщила още, че ще се предприемат съвместни действия за по-добра превенция на границите ни с Гърция и Македония.

 

 

fallback
Още от България
fallback