Македония отрече информации за малтретиране на мигранти

Страната е обявила извънредно положение за справяне с бежанския поток

22.08.2015 | 12:20 Редактор: Мариета Иванова
Македония отрече информации за малтретиране на мигранти

Македония е защитавала сигурността по граница с Гърция, където мигранти са били бити с палки и щитове, предава BBC.

Правителството трябва да реагира, защото около 3 500 души влизат в страната всеки ден, но не е имало малтретиране на мигранти, коментира външният министър Никола Поповски.

В последните месеци мигранти, основно от Близкия изток, искат да достигнат до северните страни на ЕС, като единият от новите маршрути е през Македония, Сърбия в посока към Унгария.

От правозащитната организация Amnesty International коментират, че отношението към мигрантите е по-скоро като към бунтовници, отколкото като към бежанци.

Пред Euronews бежанци на границата споделят, че срещу тях е било стреляно и че е бил използван сълзотворен газ. Медията показва кадри на ранени бежанци в пограничните райони между Македония и Гърция. Euronews отбелязва още, че пострадалите при тези обстоятелства са най-малко 8 души.

Македония обяви извънредно положение за справяне със ситуацията, пише още BBC.

Стотици мигранти напреднаха към охраняваната граница и силите за сигурност в петък- 21 август.

Външният министър Поповски е коментирал пред BBC, че не е виждал снимки на хора, които са били бити, но е имало „интервенция” след като ситуацията „драматично се влошила”.

Пред медията той заявил още: „В последните няколко дни имаше драматично повишаване на притока на мигранти и достигнахме цифри от 3 хиляди до 3 500 души на ден, което очевидно е нещо, което страна с население от 2 милиона души и наличните ресурси не може да се справи”.

„Трябва да засилим контрола върху нелегално влизащите хора на територията на Македония”, коментира още той.

От Лекари без граници в страната са съобщили, че са обработили наранявания на хора, получени след като македонските сили за сигурност изстреляли срещу тях зашеметяващи гранати в близост до пограничното с Гърция село Едомени.

Пред BBC избягал от конфликта в Сирия мъж, който платил да каналджии бъде преведен от Турция до Гърция, споделя: „Никой не знае каква е идеята на затварянето на границата”. Споделя още, че търси „нормален мирен живот и демокрация, че мечтата му е да учи в университет и, че не може да се върне назад и трябва да продължи напред.  

Пътуването през България обаче не било алтернатива, тъй като било твърде опасно, пише още BBC.

Македонският външен министър Поповски коментира още, че всички мигранти трябва да се регистрират на влизане в страната, след което има 72 часа да решат дали да ще кандидатстват за убежище или ще продължат пътя си на север.

Той допълва още, че страната не е член на ЕС и не може да разчита на средства за справяне с бежанската криза оттам, но че Македония се справя по един приличен начин със ситуацията.


 


1
0 rate up comment rate down comment 0
meriko73@hotmail.com
преди 8 години
Няма такава дума "мигрант" :( Има "емигрант" и "имигрант". Сигнализирай за неуместен коментар