Депутатите обсъждат на първо четене промените в Наказателния кодекс

Предвижда се 20 години да бъде затворът при причинена на пътя смърт под влиянието на алкохол и наркотици

18.06.2015 | 10:03 Редактор: Георги Стоянов
Депутатите обсъждат на първо четене промените в Наказателния кодекс
Депутатите обсъждат на първо четене промените в Наказателния кодекс

Значително завишаване на санкциите за виновниците за катастрофи ще обсъдят депутатите при обсъждането на първо четене на промените в Наказателния кодекс. Депутатите ще обсъдят общо 6 предложения от различни политически сили, съобщава БНР.

Още по темата

20 години да бъде затворът при причинена на пътя смърт под влиянието на алкохол и наркотици. Ако шофьорите седнат без книжка зад волана в рамките на една година след като са получили наказание, ще получават между една и три години затвор и глоба до 1200 лв. Предложение на реформаторите предвижда наказанието за шофьори, които застрашават живота на пешеходци на територията на пешеходни зони, паркове, градинки и детски площадки, да бъде строго.

Други предложения за промени в Наказателния кодекс, внесени от Министерския съвет, предвиждат промени в няколко насоки - противодействие и наказателно преследване на сексуално насилие над деца, борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма и трансграничната корупция, както и конфискацията на имущество. 

ДПС предлага да падне давността за престъпления, извършени от комунистическия режим, включително и по време на Възродителния процес. "Атака" ще настояват за затвор до 5 години за публична проява на хомосексуална ориентация. А с друго предложение "Атака" ще настоява защитата на частната собственост при взлом да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Обсъждането на всички предложения започна през февруари.