Новият Наказателен кодекс не оправда очакванията

Промяна безспорно беше необходима, но е и в посоката, в която е направена, смята прокурор Ваня Славова

01.04.2014 | 09:56 Редактор: Боян Христов
Новият Наказателен кодекс не оправда очакванията
Новият Наказателен кодекс не оправда очакванията

Новият Наказателен кодекс не отговори на очакванията, които бяха заложени към него, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air прокурор Ваня Савова, представител на Съюза на юристите.

„Промяна безспорно беше необходима, тъй като това е един от основните закони, който касае всеки от нас. Затова към него трябва да се подходи с необходимата висока степен на отговорност и без популизъм. Промени действително има, но не съм удовлетворена от посоката, в която са направени”, коментира Савова.

„Очакваше се да отпаднат много мъртви текстове, т.е. текстове, които са изгубили своето значение, тъй като старият закон датира от 1968 г. В него има общо 420 текста, голяма част от които не се прилагат, докато в новия те са цели 600. По този начин безкрайно се раздробява кодексът и се въвеждат текстове, чиито санкции биха били налагани много по-ефективно по друг ред”, смята прокурорът.

В общественото пространство се породиха и известни опасения, че новият Наказателен кодекс ограничава гражданските свободи.

„Не бих казала, че има такова нещо. Нека кодексът да се обсъди професионално и да оставим популизма настрана. Хубаво да се чуе и мнението на обществото, но този проект е дело на разширен състав от специалисти, така че нека и те да кажат своята дума”, каза тя.