Българите теглят заеми най-вече за здраве и за ремонт вкъщи

Изследването е направено сред близо 400 души

09.06.2015 | 17:44 Редактор: Ирина Георгиева
Българите теглят заеми най-вече за здраве и за ремонт вкъщи

Българите теглят заеми най-вече за здраве и за ремонт вкъщи, показва проучване на компанията за бързи кредити "Провидент България" и българското поделение на фирмата за маркетингови проучвания GfK, проведено през април 2015 г., предаде Dnes.bg.

Изследването е направено сред 8040 клиенти на "Провидент" в осем държави - България, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Литва и Мексико. 

В България, където проучването се провежда за пръв път, участниците са близо 400 души.

Българските клиенти на "Провидент" вземат заем най-често за здравеопазване - 66 на сто, и за да правят подобрения вкъщи - 59%. 

Европейските респонденти изтъкват като най-честа причина за теглене на заем неочакваните разходи  - 34 на сто, както и обединяване на задължения  - 29 на сто. На трето място се нареждат ремонтите вкъщи - 26 на сто, сочи изследването.

Почти 60 на сто от българските респонденти казват, че техни роднини или приятели са искали заем от тях през последните 6 месеца и това ги поставя сред първите по този признак сред всички страни, включени в проучването. 

Оказа се, че 35% от тях биха изтеглили пари, за да помогнат на близките си. 

Това е много висок процент и показва съпричастността на българите към своите близки и приятели, средният за Европа процент на хората готови да помогнат на близките си е 25, каза Атила Хорват, генерален директор на "Провидент България", цитиран от БТА.

За всички европейски респонденти в анкетата способността за изплащане на взетите кредити (63 на сто) и 
крайната сума за изплащане (51 на сто) са водещите фактори, когато теглят заем. 

Изследването показва също, че българите са значително по-оптимистично настроени за развитието на икономиката (32 на сто) в сравнение с останалите участници (23 на сто).

Подобна тенденция има и в показателите, отразяващи начина, по който българите виждат своето финансово състояние през следващите 12 месеца спрямо европейците.