fallback

Министър Павлова: Тепърва ще се борим с последиците от мартенските снежни бури

Според нея точните сметки за размера на щетите предстои да бъдат направени

12.03.2015 | 15:09 Автор: Ирина Георгиева

Тепърва ще се борим с последиците от мартенските снежни бури в Рила, Пирин и Родопите и това ще отнеме дълго време, каза в изказването си в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя коментира, че все още има села и махали, до които пътната техника не е достигнала, електрозахранване липсва, комуникации няма.

"В борбата с природната стихия и в помощ на пострадалите ни сънародници привлякохме допълнителни екипи и техника от цялата страна. Над 950 специализирани машини работиха в регионите, сполетени от стихията." - допълни министър Павлова.

Регионалният министър посочи, че специализирана техника от Северна България са помогнали за отварянето на пътищата в Кърджали, Смолян и Пазарджик.

"Истината е, че работиха денонощие и половина, без да спят! И точно заради тях нямам нито една причина да приема, че държавата е липсвала и не е била на мястото си. Не го заслужават стотиците служители на пътноподдържащите фирми, енергото, ВиК, Гражданска защита, армията, които и в този момент са по снежните преспи и баири и водят битки с природата, за да възстановят инфраструктурата на пострадалите области." - посочи Павлова.

Според нея точните сметки за размера на щетите предстои да бъдат направени. Когато се видят какви са конкретните поражения във всеки един от пострадалите райони. Тепърва ще се изчисляват щетите за бита и поминъка на хората, щетите за икономиката и земеделието, пътната и водна инфраструктура, енергетиката, каза още регионалният министър.

Лиляна Павлова изброи и конкретните стъпки, които МРРБ предприе за почистването на инфраструктурата от Републиканската пътна мрежа.

Област Кърджали

В област Кърджали беше обявен код червено, заради обилните валежи от над 58 л/кв.м. или над 1.5м сняг. Към областта беше насочена допълнителна техника от 47 машини за 650 км пътища. Работата по почистването е била затруднена от многото съборени на пътя дървета и преспите високи от 2 до 4 метра. Поради тази причина веднага са били мобилизирани 360 души с моторни резачки за разчистването на пътя от паднали дървета. Приоритетно е бил осигурен достъп до общинските центрове и областните градове, по които да се движи специализираната и високопроходима техника. За последните 48 часа отворихме до проходимост всички републикански пътища в областта, съобщи министър Павлова.

От Енергийния системен оператор правят проби за възстановяване на електрозахранването в Ардино и подстанцията "Бял Извор", каза областният управител на Кърджали и председател на Областния кризисен щаб Илия Илиев, предаде БТАТой допълни, че в бедстващата вече шести ден община неразчистена остава много малка част от националната пътна мрежа. Тесните пътища и острите завои се оказали проблем за наличните роторни машини при почистването на общинската пътна мрежа. На място имало и друга техника, с която се чисти, обясни Илиев.

Над 95 на сто от националната пътна мрежа в област Кърджали вече са разчистени, голяма част от общинската - също, с изключение на община Ардино. В община Кърджали става дума за няколко километра до едно село, както и в общините Джебел и 

Черноочене. В община Кирково до четири села все още няма достъп, както и в няколко села от община Крумовград. 

Илия Илиев отчете още, че от началото на бедственото положение на 7 март на тел 112 са подадени 2356 сигнала, разпределени към Центъра за спешна медицинска помощ, "Пожарна безопасност и защита на населението" и агенцията "Пътна инфраструктура".

Област Смолян

В област Смолян, изключително тежък регион, първо премахнахме огромния брой паднали на пътя дървета и затворихме проходите само, за да ги почистим, след което бързо ги пуснахме, съобщи министърът. Бяха осигурени генератори за бензиностанциите, за да може да зареждат екипите, които чистят и спасяват хора. 

Не  вярно, че държавата я няма в малките населени места, категорична беше Павлова. Екипи на АПИ работят в подкрепа на общините и на общинската пътна мрежа. Над 120 машини – специализирана техника и ротори са насочени към общинските центрове. Освен 1000 км републиканска мрежа, засегната от бедствието, чистим още толкова общински пътища, съобщи министърът. Пренасочили сме над 130 машини, които да помагат в разчистването на над 3-метровите преспи.

Според министър Павлова от природното бедствие в Родопите трябва да си вадим изводи и да търсим заедно решенията.  Очаква се обилното снеготопене да доведе до нови свлачища, срутища и покачване нивата на реките и язовирите, предупреди министърът. Да се критикува от трибуната е лесно, заяви министърът. Но трябва да обединим усилия и да работим заедно, за да се справим с предстоящите проблеми, категорична беше Павлова.  

fallback
Още от България
fallback