493 селища продължават да са без електричество

Повече от 190 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването

11.03.2015 | 16:17 Редактор: Ирина Георгиева
493 селища продължават да са без електричество

За последните 12 часа пожарникарите и спасителите са извършили над 70 аварийно-спасителни дейности, съобщават от МВР. Към момента силите и средствата на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” участват в локализирането и ликвидирането на 35 произшествия. Най-тежка продължава да е обстановката в областите Смолян, Кърджали и Хасково. По последни данни 493 селища продължават да са без електричество. 

Повече от 190 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването в засегнатите от стихията райони в координация с институциите и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), предадоха от дружеството. Продължават опитите на аварийните екипи за осигуряване на достъп по пътищата до малките села, както и за отстраняването на повреди вследствие на множество паднали дървета. 

Област Смолян

На територията на областта 102 населени места остават без електроснабдяване. 

Електрозахранването към градовете Рудозем и Мадан в област Смолян беше успешно възстановено след възобновяване дейността на 2 подстанции на ЕСО в района. Продължава работата на EVN по нормализиране на схемите в цялата област.

Продължава работата по почистване на пътната инфраструктура и възстановяване на електропреносната мрежа, допълват от МВР. Пожарникари, спасители и служители на Държавното горско стопанство се работи по отстраняване на паднали дървета и осигуряване на проходимост на пътищата. Оказва се съдействие за  осигуряване на достъп до откъснатите над 100 населени места.

12 и 13 март ще бъдат неучебни за всички училища на територията на община в община Смолян, поради усложнената обстановка, съобщиха от пресцентъра на общината.

Област Кърджали

Без електричество са 239 населени места, а без водоснабдяване 120 селища. Екипите на EVN България успяха да подадат захранване към села в районите на общини Черноочене, Момчилград, Кирково и Джебел. В областта остава изключена подстанция "Ардино" на ЕСО. С цел осигуряване работата на помпите за вода на града EVN България е осигурила агрегат.  

Продължават да бъдат затворени част от второстепенни пътища за извършване на снегопочистване, допълват от МВР. Продължава да е в сила обявеното бедствено положение в област Кърджали.

С разпореждане на директора на ОДМВР-Кърджали Венцислав Момчилов полицейските инспектори започват спешен преглед на всички микроязовири в областта във връзка с очакваното снеготопене. Служителите на МВР ще влязат във връзка с кметовете на населени места, за да се установи съществуват ли рискове за преливане на водоемите по места. Целта е да се вземат всички необходими превантивни мерки, за да не се случват нови аварийни ситуации. 

Спасителни екипи успяха на 10 март да разчистят пътя Кърджали-Ардино, където вече е възможно движение при зимни условия. По това трасе се осъществява пропускателен режим в двете посоки, тъй като на места пътните платна са още тесни и не е възможно разминаването на автомобили. Не се допуска преминаване на товарни коли.

Отворен за движение е и пътят Кърджали-Асеновград през Паничково. Там се пропускат автомобили до 3,5 тона и движението е при зимни условия.

На 10 март беше изведена и групата, откъсната в хотел край ардинското село Ябълковец. 32 са подадените сигнали за произшествия в областта, обработени от екипи на РД “Пожарна безопасност и защита на населението” в Кърджали. 7 спасителни екипа са транспортирали болни хора и са осигурили достъп на лекари в откъснати села в областта за оказване на медицинска помощ. Двама души, за които е подаден сигнал, че се нуждаят от лекарска помощ, отказали да бъдат превозени до здравни заведения. 11 са сигналите за отстраняване на паднали дървета по пътищата, 1 сигнал е за скъсани проводници. В 4 обекта пожарникарите са извършили отводняване. Изтеглени са били два закъсали автомобила и е било осигурено електричество чрез генератори на обществена сграда и бензиностанция. Трима огнеборци от Кърджали са загасили запален комин в жилищен блок. 

На 11 март продължава разширяването на вече отворени пътни участъци, екипи работят за осигуряване на достъп до населени места, към които пътищата са непроходими.

Област Хасково

На територията на област Хасково на 11 март EVN също успя да възстанови електрозахранването за допълнителен брой села, основно в общини Минерални бани, Харманли, съобщиха от дружеството.

Без електрозахранване към момента остават 74 населени места в общините Хасково, Ивайловград, Димитровград, Симеоновград, Минерални бани, Стамболово и Маджарово. Затворени са пътищата Крумовград - Ивайловград, Димитровград – Симеоновград и Симеоновград – селата Свирково, Троян, Тянево, Дряново, съобщават междувременно от МВР.

Създадена е организация в зависимост от метеорологичната обстановка за оказване на съдействие на аварийните екипи на EVN за транспортиране и доставяне на резервни материали до труднодостъпни места.

Без вода са селата Тракиец и  Черна могила, както и още шест по-малки населени места в община Стамболово.

Продължава да е в сила бедственото положение на територията на общините Ивайловград и Минерални бани.

Област Пловдив

На територията на областта 12 населени места са без електроснабдяване, пише МВР. Екипите на електроразпределителните дружества подпомагани от екипите ПБЗН работят по отстраняване на авариите.

Едно от платната на пътя Асеновград- Смолян е затворено поради свличане на скална маса. На пътя Кричим - Девин има свличане на скали в района на язовир Въча.

Извършват се дейности по отводняване в град Септември. Работи се по отваряне на пътя за село Добралък, общ. Асеновград.

Пожарникари доставят стоки от първа необходимост в три населени места на територията на община Лъки.

Област Пазарджик

Все още 15 населени места са без електрозахранване на територията на областта, съобщават от МВР.

Затворен за движение е пътят Белово – Юндола. Забранено е преминаването на товарните автомобили с  ремаркета и полуремаркета по пътя  Велинград – Сърница и Велинград – Юндола- Аврамово. По Пътя Батак- Доспат се пропускат само леки автомобили с вериги.

Остава обявеното бедствено положение в общините Батак, Брацигово, Велинград, Сърница и Ракитово. Отменено е частичното бедствено положение за общините Велинград и село Драгиново.

Област Стара Загора 

Остава в сила обявено бедствено положение на територията на община Гълъбово. Към момента няма населени места без ел. захранване. Електроподстанцията на града е отводнена, на място дежурят екипи на РДПБЗН-Стара Загора. В квартал „Строител” са наводнени избени помещения, вследствие високото ниво на подпочвените води. Извършва се отводняване на избени помещения в МБАЛ-Чирпан.

Област Благоевград

В община Якоруда продължава бедственото положение. Без електричество остава единствено махала Зайцево в село Смолево.

Област Ямбол

Нивото на река Тунджа при гр. Елхово е 393 см. /критични  -  395 см./, при гр. Ямбол е 408 см. /критични  -  560 см./, при село Чарда е 300 см. /критични  - 495 см./

Област Монтана 

Нивото на река Дунав при гр. Лом е 670 см. Въведен е областният и общински  план за защита при наводнение - Първа степен на готовност. Създадене са постове, които извършват денонощно наблюдение на нивото на реката.