Обстановката продължава да е усложнена, заяви екоминистърът

Ивелина Василева увери депутатите, че правителството е набелязало мерки и създало организация за действие в тежката обстановка

12.03.2015 | 11:54 Редактор: Мариета Иванова
Обстановката продължава да е усложнена, заяви екоминистърът

Снеготопенето ще създаде предпоставки за значителни водни количества, които трябва да бъдат преведени през речната мрежа на България, и затова трябва да бъдем готови. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева при изслушването в парламента във връзка със ситуацията в страната след обилните снеговалежи, предава БТА.

Василева увери депутатите, че правителството е набелязало спешни, превантивни мерки и е създало организация за действие на съответните институции при предстоящото пролетно снеготопене.

Собствениците на язовири и техните оператори са натоварени със задачата да създадат организация за осигуряване на свободен обем, както и да осигурят проводимост на речните легла до 500 м след язовирните стени.

Друга мярка е областните управители, кметовете и "Напоителни системи" да осигурят проводимост на критични участъци по речните легла и на съоръжения по поречието на реките, както и да предприемат действия за укрепване на защитени съоръжения.

Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) е ангажирана с почистването на критични участъци около мостови съоръжения.
Предвижда се създаване на организация за наблюдение на водните нива на язовирите и при опасност от наводнение населението от застрашените райони да бъде информирано, а при необходимост - и евакуирано.

Обстановката продължава да бъде усложнена, особено в долните течения по поречията на Марица, Тунджа и Арда, заяви министърът. Водните количества в по-голямата част от страната са над праговете за високи води. На повечето места почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток, отбеляза Василева.

Снежната покривка в планините Рила, Пирин, Родопите и по билото на Стара планина е значителна.

„Към момента наличният воден еквивалент на снега за районите на Рила и Пирин е от 175 до 225 литра за квадратен метър, за Родопите - от 80 до 125 литра на квадратен метър, а по билото на Стара планина - от 60 до 125 литра на квадратен метър, уточни министърът.

МОСВ всекидневно следи състоянието на водите и водните обекти на територията на страната, посочи още Ивелина Василева. При възникване на усложнена метеорологична обстановка министерството активира 24-часовата работа на оперативното звено, което събира, обобщава и анализира получената информация и предприема действия. Това беше направено и при получаване на информация от НИМХ, всички бяха предупредени за обилните снеговалежи, заяви Василева.

Към момента няма безстопанствени язовири в страната, отбеляза министърът. Междуведомствени работни групи са изяснили собствеността на 253 от 268-те язовира без изяснена собственост.

Останалите се контролират от областните управители, уточни Василева.

"Напоителни системи" провеждат мероприятия по контрола и извеждането от експлоатация на язовири в предаварийно състояние, каза Василева. Тя уточни, че е издала заповед за недопускане на нерегламентирани замърсявания по поречията на реките.

Министърът отбеляза, че се работи по предложения за законодателни промени, с които да се гарантира по-добър контрол върху техническото състояние на съоръженията.

Василева отчете добрата координация на всички ангажирани институции. Цялото правителство, всички компетентни органи работят заедно, за да се справим с предизвикателствата във връзка с бедствията, каза министър Ивелина Василева.