Борисов от гара Буново: Призовавам да сме безкомпромисни към тероризма

Терорът няма цвят, няма религия, няма етнос, допълни министър Москов

09.03.2015 | 17:36 Редактор:

На 9 март се навършват 30 години от атентата на гара Буново. В правовата държава законите определят посоката, затова всички български граждани трябва да спазват законите и подобни актове като този никога да не се допускат. Това подчерта министър-председателят Бойко Борисов, който посети гара Буново, за да почете 30-годишнината от атентата и да присъства на заупокойната литургия в памет на жертвите. Като християни ние сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място, преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора, допълни Борисов.

"Всички ние, и християни, и мюсюлмани, в България трябва да намерим най-добрия за всички нас начин да живеем заедно. Конфронтацията е пагубна. Днес се навършват 30 години от атентата на гара Буново. В правовата държава законите определят посоката, затова всички български граждани трябва да спазват законите и подобни актове като този никога да не се допускат. Призовавам да сме безкомпромисни към тероризма. В този етнически мир, в който живеем в България, трябва да сме много внимателни и в едната, и в другата посока. Нито е било правилно да сменят имената на българските мюсюлмани, да ги прокуждат от България и да дават и те жертви. Нито е правилно по такъв начин да се отговори на тогавашната държавна политика на Възродителен процес. Осъждаме и двете неща и всеки здрав разум и разсъждение би трябвало да е в тази посока." - отбеляза Борисов.

На литургията присъства и здравният министър д-р Петър Москов.

"Днес не е ден за политически речи, а е ден да си кажем дали сме готови с поуките си от миналото. Затова за мен е чудесно, че тук сме всички, независимо дали сме противници в ежедневието. Тук сме, за да кажем, че осъждаме това нещо. Терорът е ужас. Ужас на битово ниво. В детската градина, във влака. Терорът няма цвят, няма религия, няма етнос. Дали това е държавен терор, който държи в страх хората, като потъпква родовата им памет, дали това е реакцията на безумци, които убиват деца, в израз на отчаянието си. Оръжието на терора е страхът. Срещу този страх единственото противопоставяне е да има силна, единна европейска държава. Държава, която да бъде гарант на свободата, надеждата и достойнството на всичките си граждани, независимо от техния етнос, религия или цвят. Бог да прости мъртвите и да даде мъдрост на живите!" - заяви министър Москов.