Министър Вучков: Няма информация за застрашени граждани в бедстващите региони

Доставят се лекарства и храна на откъснатите райони в страната

09.03.2015 | 16:43 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Вучков: Няма информация за застрашени граждани в бедстващите региони

Снежното бедствие взе първата си жертва. Възрастен мъж загина в Родопите, съобщава от Нова телевизия. Няма информация за бедстващи хора, които да са с опасност за живота, съобщи междувременно вътрешният министър Веселин Вучков, който посети Гълъбово във връзка с усложнената обстановка след обилните снеговалежи. По думите му се работи активно с всички мобилни оператори на територията на цялата страна и поетапно започна включването на клетките им, даже в най-засегнатите области

След като на място се запозна с проблемите на хората в засегнатия район, вътрешният министър посочи, че се оказва съдействие и в най-малките населени места да не остават хора без храна и лекарства. Вече има няколко такива молби, от снощи се поддържа постоянна връзка с 20 души, които се намират в хижа "Христо Смирненски". Очаква се до около час те да бъдат достигнати с помощта на съответната техника. 

Директорът на ГДПБЗН Николай Николов посочи, че е постъпил сигнал за две паднали къщи във Видинско, не са отнети човешки животи. По думите на главен комисар Николов в населените места няма ток, направено е всичко възможно да бъде възстановено електроподаването в болницата и в детските градини. Той допълни, че към момента започва включването към "Мини Марица Изток", ток ще има навсякъде и няма да бъде необходимо въвеждането на режим.

Николай Николов коментира, че с оглед на извънредната ситуация не е било възможно да бъде предвидено аварирането на дигата. Не става дума за липса на готовност, водата бе прекалено висока, дигата се скъса и това доведе до заливането на подстанцията. „Няма информация за неконтролируемо изпускане на води от язовири. Нещо повече, те са под специално наблюдение”, посочи още главен комисар Николов.

Информация за обстановката в страната към 13.00 часа

В още четири общини е обявено бедствено положение – Гълъбово, Минерални Бани, Батак и Якоруда. Оперативната обстановка продължава да е тежка в областите Смолян и Кърджали и общините Лъки, Велинград и Сърница. Към момента без електричество са 685 населени места. Цялата област Смолян е без електрозахранване с изключение на Златоград и част от Девин. Язовирите „Студен кладенец“ и „Ивайловград“ преливат съответно с 225.095 м³/сек. и 39.800 м³/сек.

Няма постъпили данни за бедстващи хора и или застрашени хора.

Област Хасково

От началото на денонощието са получени над 15 сигнала за закъсали линеейки, автобуси и автомобили, за отводняване на частни обекти и отстраняване на паднали дървета. Затворени остават пътищата Крумовград – Ивайлоград (снегонавявания), Димитровград – Симеоновград (поради заливане на част от пътното платно от р. Мартиня), Симеоновград – селата Свирково, Троян, Тянево иДряново /заради преливане на р. Съзлия/. Без електрозахранване остават значителен брой населени места в общините Хасково, Ивайловград, Любимец, Симеоновград и Харманли. Пожарни екипи оказват съдействие на аварийните групи на ЕВН и на мобилните оператори при транспортиране и доставяне на резервни материали до труднодостъпни места.

Област Пазарджик

Затруднено е движението по пътищата Велинград – Сърница, Велинград – Юндола, Белово – Юндола и Батак - Доспат. Остава в сила обявено бедствено положение в община Велинград. Пожарни екипи и служители на горско стопанство работят по отстраняване на паднали дървета и клони. Създадена е организация за транспортиране на 12 човека, нуждаещи се от хемодиализа от МБАЛ-Велинград до МБАЛ-Пазарджик. В хижа "Христо Смирненски" остават блокирани 17 човека. Спасителният екип почиства с роторен снегорин почиства  пътя и се намира на около 300 м. от хижата.

Снежната покривка в града е около 30 см. Почистени са централните пътища във Велинград, Панагюрище, Пещера, Белово, Брацигово, Ракитово и Батак, където все още няма ток.

До селата Цветино, Магерово, Бозево не може да се стигне. Те са на около 1300 - 1600 метра надморска височина. От ЦСМП Пазарджик съобщават за проблем в комуникацията с ФСМП Батак. Комуникацията се извършва с мобилни телефони. Лечебните заведения функционират в усложнена зимна обстановка.

В 00:23 ч. от ЦСМП Пазарджик съобщават, че във ФСМП Пещера, от тежестта на снега, се е счупил навесът, под който е паркирана резервната линейка на филиала, в следствие на което покривът е смачкан, счупени са предното стъкло и фаровете на линейката. Няма неизпълнени адреси и проблеми при обслужването на пациентите в лечебните заведения. Обстановката остава непроменена. 

Област Смолян

От началото на денонощието са постъпили над 30 сигнала за аварийни дейности - предимно за изтегляне на автомобили, отстраняване на паднали дървета и съдействие за извозване на хора.

От 07.03.15 г. е прекъснато електрозахранването в целия град. За осъществяване на дейността си ЦСМП Смолян ползва агрегата на болницата. Няма ток в Рудозем, Чепеларе, Баните, Неделино, Доспат, Мадан, Девин и Златоград. Бедствено положение до сега са обявили общините Рудозем, Смолян и Мадан. 

Затруднена е комуникацията с ФСМП. Тя се осъществява чрез мобилни телефони. Затруднено е движението на линейките в планинските райони. Обслужването на пациентите в трудно достъпните месности се извършва със съдействието на екипи от ПБЗН и АПИ с високо проходима техника. Няма неизпълнени адреси. Спешните случаи и болните за хемодиализа ще бъдат насочвани за хоспитализация в МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ АД, гр. Кърджали. Към 06:15 ч. продължава да вали сняг. През нощта не са имали неосъществени повиквания.

Област Пловдив

На територията на областта  остават непроходими пътищата Перущица – село Скобелево, пътя за Кръстова гора, пътя за село Манастир и пътя за махала “Лъгът” и “Балкан Махала” /община Лъки/.

Област Кърджали

В момента в областта се работи по 12 сигнала за отстраняване на паднали дървета, транспортиране на болни хора за хемодиализа и оказване съдействие на екипите на ЕVN. Населени места без ток има в общините Черноочене, Кирково и Ардино. Затворени са част от основните и второстепенни пътища в областта.

Област Стара Загора 

Продължават да бъдат високи нивата на река Съзлийка в района на подстанция Гълъбово. В момента част от град Гълъбово и селата Мусачево, Искрица, Медникарово, Главан, Помощник, Мъдрец, Искрица и кв. Митьо Станев са без електричество. Предислоцираният хидро-моторен агрегат от ОДПБЗН-Бургас в момента работи с пълен капацитет за изпомпването на водата, която се просмуква през дигата. Създадена е организация днес да се положат допълнителни чували с пясък за уплътняване на защитното съоръжение.

Река Блатница е повишила нивото си, причината е изпомпването на вода от откритите рудници на Мини Марица Изток. На територията на община Раднево има наводнени мазета и дворни места в 51 къщи в кв. Кантона и селата Ковач, Любеново, Сърнево, Тихомирово и Тополяне. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и необходима евакуация.