Спасиха всички българи на "Норман Атлантик"

Сънародниците ни на горящия ферибот са били 11

29.12.2014 | 22:26 Редактор: Мариета Иванова
Спасиха всички българи на

Всички българска граждани, пътували на борда на горящия ферибот "Норман Атлантик", са спасени, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Сред загиналите при инцидента няма наши сънародници. Успешно са евакуирани общо 11 българи, съобщава Dnes.bg, позовавайки се на информация на МВнР.

Освен първоначално обявените девет имена от списъка с пасажерите, предоставен от Министерството на външните работи на Република Гърция, днес бе получена информация, че още двама български граждани - Виолета Папарева и Димитър Дечев, също са на борда на ферибота, информират от МВнР.

Спасяването на седем от 11-те българи е официално потвърдено от италианските власти, а за останалите четирима са съобщили самите пътници.

Седмото потвърдено име е на М. Мусавитски, който е настанен в болницата в Лече. Галин Хайтов се намира в болницата в Бриндизи. Всички са в добро общо състояние.

Италианският военен кораб "Сан Джорджо" е спасил българите Красимир Естов, Радка Тодорова, Стаменка Аргирова, Вергил Доспатлиев и Асен Асенов, които се намират на борда му. Очаква се той да пристигне в Бари или в Бриндизи късно тази вечер.

 Десет души са загинали при пожара на ферибота "Норман Атлантик" в Адриатическо море край бреговете на Албания, съобщи италианският военноморски флот, след като бяха открити още две тела, предаде Франс прес.
Предишното съобщение беше за осем загинали и 427 спасени, сред които 56-те членове на екипажа.

АП уточнява, че в оригиналния списък на пътуващите на борда на кораба фигурират 478 души, включително пътници и екипаж.

Официален представител посочи, че сред оцелелите има хора, които не са включени в списъка, което показва, че е възможно някои пасажери да са пътували нелегално.

Представител на гръцката брегова охрана съобщи, че тя поддържа постоянно контакт с италианската брегова охрана за проверки и сравняване на списъка с пътниците, предоставен от италианската компания собственик на ферибота, със списъка на спасените.

За Рим ще замине началникът на гръцката брегова охрана.

Междувременно италианските власти са получили от Гърция предложение да бъдат изпратени служители на гръцката пожарна служба за подпомагането на усилията при претърсването на ферибота