Има българи на гръцкия ферибот (обновена)

Разпространен е списък на пътниците на горящия ферибот "Норман Атлантик",

28.12.2014 | 15:57 Редактор: Ирина Георгиева
Има българи на гръцкия ферибот (обновена)

Според официалната информация, предоставена на МВнР от Министерството на външните работи на Гърция, в списъка на пасажерите на ферибота „Norman Atlantic” фигурират имената на 9 български граждани: С. Аргирова, Р. Тодорова, А. Асенов, В. Доспатлиев, Красимир Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитцки, С. Божилова и П. Ненова. Това съобщи МВнР.

До този момент няма информация, колко от тях действително са били на борда на ферибота, колко от тях са спасени от гръцките власти, а вече и от италианската брегова охрана, която в последния час е водеща страна  при спасителните операции. Поради голямо вълнение и силен вятър, фериботът вече се намира в италиански териториални води.

От гръцка  страна  се съобщава за  111 спасени пътници, като приоритет се дава на извеждането от кораба на жени и деца. Информация за националността на спасените все още няма. Тя ще бъде установена, след приключване на операцията.

МВнР поддържа постоянна връзка с българските посолства в Атина и Рим, които от своя страна са във връзка със спасителните центрове. И от  двете страни правят всичко възможно за спасяване на пътниците. Към района са се насочили допълнителни сили на гръцкия военноморски флот, италианската брегова охрана, както и намиращи се в региона пътнически и товарни кораби.

Спасяването на пътниците се извършва при изключително тежки метеорологични условия, чрез използване на хеликоптери. Спасените пътници се настаняват на намиращите се в непосредствена близост пътнически кораби „Spirit of Piraeus“ и „Cruise Europa“. Координация по спасителната операция е поета от италианската брегова охрана. По данни на гръцките медии 2/3 от кораба е обхванат от пожара. Пътниците са изтеглени в обезопасена част на  най-горната палуба на кораба.

МВнР ще информира допълнително при промяна в обстановката и постъпване на нови данни.


Около 300 души, намиращи се на борда на горящия в Адриатическо море ферибот "Норман Атлантик", чакат да бъдат евакуирани, съобщава БТА, позовавайки се на агенция ТАСС. Според командването на италианските военноморски сили, които са поели ръководството на спасителната операция, всички пътници се намират в момента на горната палуба на плавателния съд, която е обхваната от гъст дим.

В списъка има девет българи, един румънец, двама руснаци, шестима австрийци, двама унгарци, 10 швейцарци, един хърватин, осем грузинци, петима сирийци, един швед, един канадец, двама украинци, един египтянин, 18 немци, 54 турци, двама афганистанци, 22 албанци, един малтиец, трима македонци, двама британци, 22 италианци, трима холандци, трима белгийци, деветима французи, двама иракчани и 234 гърци. 

Екипажът е съставен от 22 италианци и 34 гърци.

Контролът за провеждането на спасителната операция е предаден на италианската страна, защото неуправляемият ферибот е влязъл в италиански териториални води. Гръцките телевизионни канали цитират италиански средства за масова информация, които предават, че пожарът на "Норман Атлантик" е овладян, а огънят продължава само на пета палуба.

Според информация на  италианската телевизия "Раи" (Rai) "всички пристанища в източна Италия, включително Бари, Бриндизи и Санта Мария ди Леука, са в готовност, за да приемат спасените от ферибота. Един пътник вече е бил закаран с италиански хеликоптер във военна база, като няма опасност за здравето му".

/Снимка: Mega Tv/