Шестима са вече спасените българи от ферибота Norman Atlantic (обновена)

Към 14.15 местно време на борда на кораба се намират само капитана на ферибота и четирима военни от спасителните екипи

29.12.2014 | 15:19 Редактор: Мариета Иванова
Шестима са вече спасените българи от  ферибота Norman Atlantic (обновена)

Още двама българи – В. Доспатлиев и А. Асенов, са спасени от борда на ферибота Norman Atlantic, съобщиха от пресцентъра на българското Министерство на външните работи. Съгражданите ни се намират на десантния кораб-амфибия на ВМС на Италия „Сан Джорджо”, посочват още от МВнР.

Към момента спасените българи са общо шестима – Галин Хайтов, Красимир Естов, Р. Тодорова, С. Аргирова.

От МВнР посочват, че българското посолство в Рим е в непрекъснат контакт със съответните италиански власти и допълват, че при получаване на допълнителна информация, ще я разпространят своевременно.

Минути преди 14 часа часа местно време от италианския военноморски флот посочиха на официалния си профил в Twitter, че изтеглените пасажери са общи 419. В това число са включени и телата на петима загинали- смъртта на четирима от тях е установена преди ден- на 28 декември, докато на петия – днес- 29 декември.

Към 14.15 часа на борда на кораба се намират само капитана на ферибота и четирима  военни от спасителните екипи, посочват от италианската отбранителна служба.

Гръцката брегова охрана потвърди по-рано смъртта на петима души вследствие на пожара на ферибота Norman Atlantic, съобщава Dnes.bg.

Прокуратурата на италианския град Бари обяви, че започва разследване за извършено криминално деяние във връзка с пожара на борда на ферибота „Норман Атлантик“.

Пожарът на борда на кораба се разрази малко преди изгрев слънце в неделя в отделението за автомобили. Пътниците се спасиха на най-горните палуби на кораба, заливани от проливен дъжд и градушка. Гъстият дим от пожара затруднявал дишането им, посочва AP, като се позовава на разкази на пътници, успели да се свържат по телефона в гръцки медии.

Агенцията цитира пътник, успял да се свърже с гръцката телевизия МЕГА. Той разказва, че огънят на борда на кораба е предизвикал такава топлина, че обувките на някои от пътниците започнали да се топят.