fallback

Димитър Димитров: Формулата на кабинета ще е 2+1+1

По думите на политолога и Патриотичният фронт, и АБВ ще са участници в мнозинството при различни условия и с различни цели

05.11.2014 | 11:16 Автор: Мариета Иванова

Формулата на кабинета ще е 2+1+1, тъй като и  Патриотичният фронт, и АБВ, евентуално ще са участници в мнозинството при различни условия и с различни цели, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът Димитър Димитров.

По думите му в момента нещата изглеждат „така, както изглеждаха най-ясно след изборите – ще се разчита на някакъв тип мнозинства, които ще бъдат тематични“. Според него няма да има мнозинство, което да блокира утвърждаването на правителството на Борисов.

„От повечето групи, под една или друга форма, изключвам от целия състав на социалистическата партия, която заяви, че ще гласува „против“, всички останали ще намерят начин да подкрепят кабинета“, смята Димитров.

По отношение на позицията на ДПС и евентуалната подкрепа за кабинета политологът коментира: „Не знам дали ДПС могат да постигнат повече от предложението на финансов министър, който, ако не друго, поне има история на нелоши отношения с ДПС, както и разбира се на земеделския министър, който в различни периоди от кариерата си- Румен Христов вече е бил земеделски министър, от това тези министерства да бъдат оглавен от министри, чиито заявени намерения не са силно ДПС“.

По думите на Димитров официално партньорство между ГЕРБ и ДПС няма да се получи. Неофициално обаче, по думите му поне на първо време ще съществува.

„ДПС е пребивавало много дълго време във властта – от 2001 насам. Участвало е в управлението на паричните потоци“, заяви той и допълни, че сега няма да участва в управлението, но няма да бъде и „реализирана и политика на драматичното изтласкване на  ДПС от всички възможни ресурси, свързани с управлението на държавния бюджет“.

 

fallback
Още от България
fallback