fallback

Новата позиция на Патриотичния фронт е частична подкрепа за правителството на Борисов

Проектопрограмата сериозно се различавала от обсъжданите варианти преди това

05.11.2014 | 09:59 Автор: Мариета Иванова

Патриотичният фронт няма да подкрепи бъдещото правителство на Борисов, тъй като не е съгласен с подготвената от  ГЕРБ и Реформаторския блок проектодекларация. Позицията на Патриотичния фронт е, че изготвената на 4 ноември декларация между ГЕРБ и РБ сериозно се разминавала с постигнатото съгласие на един по-ранен етап от консултациите.

В този вид представителите на НФСБ и ВМРО не можели да подкрепят документа.

"Постигането на съгласие и подкрепа за стабилно правителство може да бъде резултат само от преговори за съгласуване на програма за управление“,  отбелязват още от ПФ.

Частичната подкрепата по конкретни въпроси обаче оставала.

По думите на Валери Симеонов на срещите между ГЕРБ и Патриотичния фронт е постигнато съгласие по 83 от 94 точки от програмата на ПФ. В представената на 4 ноември декларация обаче отсъствали ключови приоритети от програмата на Патриотичния фронт.

„Очевидно има нужда от нови разговори“, коментира Радан Кънев преди днешното заседание на парламента.

Ивайло Калфин на свой ред коментира, че АБВ ще предложи свое допълнение към проектодекларация на ГЕРБ и Реформаторския блок и ако то бъде прието, ще бъде обсъдено и  участие в правителството. - „Според нас подкрепата с участие“, заяви Калфин. Той подчерта, че въпросът за номинацията му за министър в кабинета на Борисов не се обсъжда докато не стане ясно има ли основание АБВ да участва в правителството.

„Ако някой желае подкрепата ти, може ли 12 дни да не те потърси“, коментира от своя страна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

„До момента сме преговаряли с всички, които са ни канили“, коментира лидерът на НФСБ и съпредседател в коалицията на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

 

fallback
Още от България
fallback