Радан Кънев: Много е вероятно съвсем скоро да има правителство

Борисов ще е премиер и ще има трима заместници

04.11.2014 | 14:38 Редактор: Ирина Георгиева
Радан Кънев: Много е вероятно съвсем скоро да има правителство

Бойко Борисов ще е премиер на следващото правителство, стана ясно след поредната среща между представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. При последните разговори е уточнено още, че в състава на кабинета ще има трима вицепремиери, като един от тях ще е представител на реформаторите. От редиците на РБ ще бъдат и шестима от общо 18 министри. Един от вицепремиерите ще е без портфейл. В кабинета ще има и министър от АБВ.

Обсъдени са и имената на бъдещите министри. Предстои обаче те да бъдат одобрени от парламентарните групи на двете формации и тогава ще бъдат огласени.

Вицепремиерът от квотата на Реформаторския блок ще е Меглена Кунева. Тя ще е без портфейл, но ще наблюдава еврофондовете, съобщиха за Dnes.bg източници в парламента.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски ще е министър на икономиката, а този на БЗНС - Николай Ненчев, ще е министър на отбраната.

При Реформаторите остава и Външно министерство, където поста си ще запази сегашният министър Даниел Митов. Сегашният правосъден министър Христо Иванов също остава на поста, отново от квотата на Реформаторския блок.

Образователен министър ще е Тодор Танев от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Според информацията, изтекла в кулоарите на парламента след преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок, вицепремиер ще е и Румяна Бъчварова. Депутатката от ГЕРБ Десислава Танева е номинирана за земеделски министър.

Очаква се Реформаторският блок да одобри своите министри на заседание на групата си в 17 часа.

На брифинга след срещата от думите на Румяна Бъчварова от ГЕРБ и Радан Кънев от РБ стана ясно, че в новия кабинет се предвижда Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да бъде разделено на три- на икономиката, енергетика и туризъм, а на инвестиционното проектиране да бъде закрито.

По думите на Бъчварова целта е да се състави правителство, което да отговаря на волята на избирателите въз основа на резултата от вота.

Решенията на кабинета ще се вземат с консенсус, в рамките на парламентарния формат и на консултативен такъв към МС.

За Радан Кънев не е много комфортна ситуацията кабинет ГЕРБ-РБ  да бъде подкрепян от националистическа формация и лява партия,  но в крайна сметка трябвало да се правят отстъпки.

"Както многократно казахме, включително днес пред държавния глава по време на консултациите, РБ никога не е оспорвал правото на първата политическа сила да посочи своя кандидат за министър-председател. Днес ГЕРБ посочиха своя лидер за министър-председател и получиха подкрепата на РБ при общото мнение, че това е най-стабилният вариант за консолидиране на мнозинство в 43 НС. Стигнахме до съгласие и за структурата на МС и за имената, които двете политически сили предлагат за различните постове. Имената подлежат на одобряване в ръководствата и парламентарните групи и на РБ, и на ГЕРБ, така че извън името на премиера, който утре ще получи мандат, той все пак е Бойко Борисов, но няма да коментирам другите имена преди да бъдат обсъдени." - коментира Радан Кънев.

На разговорите, освен министерски постове, е преговаряно и за областни управители по принцип, пише БТА.

След консултациите при президента по-рано днес лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че е много е вероятно съвсем скоро да има правителство. Той допълни, че на 5 ноември предстои да бъде връчен мандата от президента на най-голямата политическа група в парламента- "това е ангажимент, който президентът сега потвърди, така че от утре ще има само една седмица". 

"Ние заявихме, че при сегашните изборни резултати е много важно да се състави правителство именно с първия мандат, а не да се върти рулетката. Ако днес имаме готовност за гарантирано мнозинство в парламента и съгласие за персоналния състав, възможно е днес да се знае много. Но все пак утре се връчва мандата, така че утре ще се знае всичко, включително и името на кандидата за премиер. " - коментира Кънев, предаде пресцентърът на РБ.

Кънев коментира, че от ГЕРБ ще предложат премиер при уговорени между двете партии условия. По негови думи шансът, той да е премиер е минимален. 

"Тоест подробно коалиционно споразумение, програмна декларация и осигурено парламентарно мнозинство ние ще подкрепим премиера, който от ГЕРБ предложат. Не бих обсъждал хипотезата за моята кандидатура, защото тя е с изключително малък шанс." - допълни Кънев.

На срещата при президента, от РБ са представили програмата декларация, която възнамеряват да подишат с ГЕРБ

"Програмата на правителството се одобрява един месец след неговото гласуване в НС. Ако има такова правителство, то ще има изключително подробна и ангажирана по срокове програма. Програмната декларация, която подготвяме в момента с ГЕРБ е най-подробния подобен документ в новата българска история. До момента много пъти са избирани министри без никаква програма, което е много лоша практика. Подобно нещо в момента няма да се случи. Ще има ново ниво на коалиционна култура." - подчерта Кънев.