fallback

Йога практики за по-добро храносмилане

Ще намалят симптомите на подуване, газове, запек и дори киселини

02.10.2024 | 21:55 Автор: Вяра Димова

С редовна йога практика може да се стимулира и подобри храносмилането, като се намалят симптомите на подуване, газове, запек и дори киселини. Йога за храносмилането съчетава комбинация от специфични асани (пози), дихателни техники (пранаяма) и медитация, които работят в синхрон за стимулиране на коремната област и регулиране на функциите на стомашно-чревния тракт.

Влияние на йога върху храносмилателната система

Много асани в йога са предназначени да стимулират вътрешните органи, особено тези, които са свързани с храносмилането. Пози като усуквания, наклони напред и обръщания насърчават движението на храносмилателните сокове и кръвоснабдяването на стомашно-чревната област, което подобрява функциите на червата. Освен това, йога практиките помагат за отпускане на нервната система, което е важно за храносмилането, тъй като стресът често е основен фактор за различни храносмилателни разстройства като синдром на раздразнените черва (IBS).

Йога подпомага също така парасимпатиковата нервна система, която е свързана с реакцията "почивка и храносмилане". Релаксиращите ефекти на йога намаляват нивата на кортизол, хормон, който влияе негативно на храносмилателната функция при повишен стрес.

Асани за подобряване на храносмилането

Паванмуктасана (Поза за освобождаване на вятър)

Тази поза е изключително ефективна за облекчаване на газове и подуване на стомаха. Паванмуктасана стимулира червата и насърчава движението на газовете от тялото. За да се изпълни, трябва да легнете по гръб, да сгънете едното или двете колена към гърдите си и да притиснете бедрата с ръцете, докато дишате дълбоко.

Ардха Матсиендрасана (Половин странична извивка)

Усукванията като Ардха Матсиендрасана са полезни за стимулиране на вътрешните органи и подобряване на храносмилането. Те също така стимулират черния дроб и бъбреците, което подпомага детоксикацията на организма. В тази поза седите с едното коляно свито и другия крак поставен от външната страна на бедрото, след което се усуквате в противоположната посока, като държите гръбнака изправен.

Утанасана (Наклон напред)

Тази класическа йога поза подпомага циркулацията в коремната област и може да помогне за облекчаване на храносмилателни проблеми като запек. При изпълнението на Утанасана, стоите с крака на широчината на раменете и бавно се навеждате напред, като позволявате на главата и ръцете да висят свободно надолу.

Автор: Маринела Георгиева, акушер

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback