Въпреки че краставицата се смята за зеленчук, тя е плод. Хапването на краставица може да помогне за контрола на кръвната захар, предотвратяване на запека и насърчаване загубата на тегло. Включването на кората в консумацията може да увеличи максимално ползите за здравето. Краставиците са с ниско съдържание на калории и са богати на вода и фибри, което ги прави идеални за хидратация и помощ при отслабване.
Краставиците са изключително богати на хранителни вещества, придружени с ниско съдържание на калории. Една средна необелена краставица съдържа приблизително 45 калории, 11 грама въглехидрати, 2 грама протеин и 1,5 грама фибри. Освен това, те са източник на витамин С, витамин К, магнезий, калий и манган. Краставиците съдържат около 96% вода, като консумацията на необелени краставици увеличава съдържанието на хранителни вещества, тъй като беленето им намалява фибрите и някои витамини и минерали.
Краставиците са богати на антиоксиданти, които играят ключова роля в борбата с оксидативния стрес. Изследвания показват, че краставиците съдържат флавоноиди и танини, които са ефективни антиоксиданти. Краставицата увеличава антиоксидантната активност и подобрява антиоксидантния статус. Краставицата на прах може да предостави по-голяма доза антиоксиданти отколкото консумацията на цели краставици.
Краставиците играят важна роля в насърчаването на хидратацията поради високото им съдържание на вода. Водата е от съществено значение за множество функции в тялото, включително регулиране на температурата и транспортиране на хранителни вещества. Въпреки че водата е основен източник на течности, до 40% от нуждите за хидратация могат да бъдат задоволени и чрез консумация на храна.
Краставиците играят важна роля в поддържането на редовната дефекация, поради високото им съдържание на вода и фибри. Дехидратацията може да наруши водния баланс и да допринесе за запек. Краставиците помагат за хидратацията и подобряват консистенцията на изпражненията, като предотвратяват запек и подпомагат редовното изхождане. Фибрите, особено пектинът, които се съдържат в краставиците, ускоряват движението на чревните мускули и подхранват полезните бактерии в червата, подобрявайки здравето на храносмилането. Тези качества на краставиците ги правят важен елемент за оптимално функциониране на храносмилателната система.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Pexels