Нарът е прекрасен сочен плод с много ползи за здравето. Той е изпълнен с хранителни вещества и микроелементи, витамини и минерали, изобилие от антиоксиданти. Според healthline.com, нарът може да се нарече суперхрана заради хранителните си ползи. Той е незаменим източник на фибри, витамини и минерали, сред които в големи количества магнезий, калий, витамин С, фолиева киселина, фосфор, желязо. Едновременно с това нарът е беден на калории и мазнини, което го прави храна, подходяща за диети и хранителни режими.
Някои от изследванията показват, че заради богатото наличие на минерали и антиоксиданти, нарът има свойството да подпомага и контрола на кръвното налягане, според WebMD.
Благодарение на изобилието от антиоксиданти в състава си, нарът допринася за превенцията на втвърдяването на артериалните стени, понижаването на холестерола, контрола на кръвното налягане. Нарът е много богат на полифеноли, които имат благотворно влияние върху сърдечносъдовата система.
Изследване, публикувано в списание Clinical Nutrition показва, че сокът от нар и самият плод съдържат антиоксиданти и ценни минерали, които потискат възпаленията в тъканите. Освен това съдържат ензим, който регулира кръвното налягане в кръвоносните съдове и предотвратява съсирването на кръвта.
Повече по темата четете в Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
преди 2 години