Редовната консумация на орехи намалява риска от развитие на сърдечен удар

Те са също много полезни за кожата

05.07.2020 | 17:55 Редактор:
Редовната консумация на орехи намалява риска от развитие на сърдечен удар
Редовната консумация на орехи намалява риска от развитие на сърдечен удар

Редовната употреба на орехи или орехово масло значително намалява риска от развитие на сърдечен удар и предпазва от инфаркт. 

Едно проучване показа, че четири часа след консумация на шепа орехи нивата на холестерола в организма намаляват и гъвкавостта на кръвоносните съдове се подобрява, което допринася за по-добър кръвоток. 

В резултат на проучване, което разкри ползите от орехите и ореховото масло за сърцето, се оказа, че редовната употреба на този продукт предпазва от сърдечно-съдови заболявания, пише турският вестник Sozcu.

"Ако ядете шепа орехи или орехово масло четири дни в седмицата, можете значително да намалите риска от сърдечни заболявания", казва Пени Крис Етертън, професор диетология в Държавния университет в Пенсилвания.

Ако изядете само три супени лъжици (51 грама) орехово масло, ще подобрите състоянието на кръвоносните си съдове за четири часа. Установено е, че ореховото масло е особено полезно за ендотелните клетки, които се намират от вътрешната страна на кръвоносните съдове и играят важна роля за тяхната еластичност.

Ползи за сърцето и кръвоносните съдове

И така, орехите като част от здравословната диета са полезни за сърцето. Този продукт, съдържащ ненаситени мастни киселини и други хранителни вещества, може да бъде важна закуска. Ако имате проблеми със сърцето, ще ви бъде особено полезно да включите орехите в диетата си.

Ползи за костите

Някои експерти твърдят, че орехите поради своето съдържание на калории причиняват увеличаване на телесното тегло, но повечето експерти казват, че при умерена употреба на този продукт, калориите, получени от него, не се отлагат в мастния резерв на организма, освен това веществата, които съдържат, помагат за укрепване на костите.

Ползи за кожата

Орехите като богат източник на омега-3 мастни киселини и мед също са много полезни за кожата. Яденето на две до три ядки орех на ден увеличава еластичността на кожата и помага на кожните клетки да останат витални.

Ползи за мозъка

Поради факта, че заедно с линолова и алфа-линоленова киселина, орехите съдържат витамини Е и В6, те имат положителен ефект върху нервната система. Някои учени смятат, храните помагат на органите, на които приличат, а орехът по форма наподобява мозъка. Но орехите не само приличат на мозъка, но наистина имат полезни свойства за този орган. На първо място, орехите изпълняват функцията на антидепресант в борбата със стреса, в допълнение, той е лечебно средство за тези, които имат проблеми със съня. Употребата на орехи преди лягане поради съдържащия се в тях триптофан може да реши проблема с безсънието.

Ползи при диабет

Най-често срещаният проблем при диабет е повишаването на кръвната захар. Орехите помагат за поддържане на по-ниско ниво на кръвната захар, като същевременно намаляват риска от сърдечни заболявания при пациенти с диабет.

Защита срещу лош холестерол

Употребата на четири до пет ядки oт орех на ден повишава нивото на "добрия" холестерол и помага за премахването на "лошия" холестерол от организма. В същото време този продукт почиства и разширява кръвоносните съдове, като по този начин намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК