Мелър: на Еврозоната й липсва стимул

15.07.2014 | 20:00
Мелър: на Еврозоната й липсва стимул

Интервю на Нийл Мелър, Валутен стратег BNY Mellon за Керълайн Хайд и Джонатан Феро в студиото на Bloomberg в Лондон.


Какви изводи си направихте от казаното от Марио Драги, който иска да разпространи идеята, че парите от стимулите ще отидат за заеми за фирми. Суверенните спредове намаляха значително, но няма ли все пак парите да бъдат използвани за купуване на държавни ценни книжа?

Много е вероятно. Не мисля, че даването на заеми беше проблемът през последните 2-3 години. По-скоро проблемът е в другата част на уравнението- търсенето на кредити е слабо, толкова е просто. Еврозоната все още е в много лошо състояние и ѝ липсва движеща сила. Дори инерцията, която е набрала до сега е заплашена и това е нещото, което е най-притеснително. Наскоро излязоха много слаби данни от Германия. В тази среда много трудно фирмите ще потърсят огромно количество пари,които да инвестират. Ситуацията, в която е ЕЦБ в момента е от типа кокошката или яйцето.

 

Драги каза, че се надява търсенето да се увеличи през втората част на годината и иска да подсигури достатъчно кредитно предлагане за момента, в който това се случи. Но, ако както вие казвате търсенето не се увеличи, ще има ли изобщо търсене за евтиното финансиране,което ще предложи ЕЦБ?

Добър въпрос. Подозирам, че ще е много по-малко отколкото беше при предишното предприемане на дългосрочно рефинансиране. Това ме връща на казаното от вас, че суверенните спредова са много ниски в момента. Това е и едно от нещата, които ще помогнат за поевтиняване на еврото по-късно през годината. То загуби своята привлекателност. Хората купуваха държавен дълг, защото италианската и испанската доходност бяха високи. Сега обаче много се говори за това, че еврото ще се превърне във валута използвана за кери трейдинг. Това ще е чудесно за еврото, защото Европа се нуждае именно от това- конкурентноспособна валута. Всичко зависи от другата част на уравнението- от долара.