Германия отново се съмнява в намеренията на Русия

Таня Минчева, кореспондент от Бон

07.05.2014 | 22:38
Германия отново се съмнява в намеренията на Русия

Преди срещата си с Меркел Петро Порошенко е отхвърлил всяка възможност за участие на проруските сепаратисти на евентуална международна конференция в Женева, съобщи в Денят он ер на 7 май 2014 кореспондентът от Бон, Таня Минчева.

Пред журналисти кандидатът за президент на Украйна, Петро Порошенко е заявил, че сепаратистите били обикновени терористи – хора, с които не се водят разговори, каза Минчева. Тя обясни, че според берлински експерти, инициативата за кръгла маса с участие на всички страни на конфликта в Украйна, включително и проруските сепаратисти, не е известна на обществеността в Германия.

Минчева каза, че инициативата, обявена от президента Путин на 7 май 2014 е или предложение на Меркел в последния й разговор с руския лидер, или негова неточна интерпретация. Експертите смятат, че едва ли г-жа Меркел би допуснала на кръгла маса в Женева, ако така има, да бъдат легитимирани сепаратистите.

Отлагането на референдума в Източна Украйна, насрочен за 11 май 2014 е било оценено в Германия като стъпка в правилната посока, водеща към деескалация на напрежението, съгласно споразумението от 17 април в Женева, каза Минчева. Според нея в Берлин вече се говори за Женева-2.

Експертите в Германия смятат, че в последния разговор Меркел е успяла да убеди руския президент в необходимостта Москва да даде ясен сигнал за деескалацията на напрежението. За такъв сигнал се смята отлагането на референдума в Източна Украйна, както и уверението, че руските войски са се изтеглили от границата, каза Таня Минчева. Вестник Билд обаче написа след това, че Путин лъже и че войските са още там.

В Германия се коментира и изказването на Ангела Меркел, критиката й за намерението на Владимир Путин да присъства на парада за 9 май в Севастопол.

Цялата кореспонденция на Таня Минчева от Бон - във видеото.