Италия предлага миротворци, Франция - нови санкции

05.05.2014 | 11:12

Министърът на отбраната на Италия, Роберто Пиноти съобщи, че неговата страна е готова да изпрати моротворци в Украйна. Пиноти направи изявлението в интервю за вестник La Republica във връзка със събитията от петък, 2 май 2014, при които при пожар в Дома на профсъюзите в Одеса загинаха 40 души, а 200 бяха ранени. Пиноти напомня, че през 2006 Италия е изпращала миротворци в Ливан.

Украинската полиция арестува 172 души, от които на 4 май 2014 освободи 67, останалите са задържани като „активни участници в масови безредици“, съобщава Министерството на вътрешните  работи на Украйна. По-късно одеската прокуратура съобщи, че не е давала разрешение за освобождаването на арестуваните.

Главното следствено управление на Министерството на вътрешните работи разследва случая. Одеската полиция има вече нов началник, ген.-майор Иван Катеринчук, съобщи РИА Новости.

Въпреки кървавия инцидент, президентът на Украйна Олександър Турчинов обяви, че полицията е действала адекватно на ситуацията на 2 май 2014.

В Одеса се създава батальон за териториална отбрана, съобщава агенция УНН. В него са се записали вече 400 души, командването  е поверено на началника на Генералния щаб на Министерството на отбраната на Украйна, а непосредствения контрол ще се осъществява от Областната администрация на Одеса.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи във Фейсбук, че едно от подразделенията, създадено от граждански активисти е в Одеса от 5 май 2015.

Междувременно кметът на Донецк, Александър Лукянченко се отказа от поста и предаде властта на проруските активисти-съобщава пресслужбата на Донецката народна република.

На Русия могат да бъдат наложени трети кръг санкции, ако президентските избори в Украйна на 25 май 2014 не се проведат, заяви министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиус. Такова предупреждение направиха на 2 май 2014 президентът на САЩ Барак Обама и канцлерът на Германия Ангела Меркел след срещата си.

„Вече минахме два етапа на ефективни санкции и ако изборите на 25 май не се проведат, ще преминем към трети“, е казал Фабиус за France Inter, цитиран от АФП. „Не искаме война с Русия.. и същевременно не можем да стоим безучастни.. между двете страни, тук е мястото на дипломацията, а санкциите не напредват достатъчно“, казва още Фабиус.