Плевнелиев: Категорично осъждам всяка проява на насилие, която заплашва мира

Държавният глава изрази съболезнования по повод жертвите в Одеса

03.05.2014 | 18:00 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев: Категорично осъждам всяка проява на насилие, която заплашва мира

Категорично осъждам всяка проява на насилие, която заплашва мира и води до прояви на жестокост и човешки жертви,” заяви президентът Росен Плевнелиев по повод събитията в Одеса. Той изрази съболезнования за жертвите при безредиците в

Още по темата

Одеса. В телеграма до временно изпълняващия длъжността президент на страната Александър Турчинов, българският държавен глава изразява съпричастност към траура на украинския народ.

Искрено се надявам, че виновните за насилието и безредиците ще бъдат открити и наказани с цялата строгост на закона“, посочва Плевнелиев. Той призовава страните в конфликта да се въздържат от провокации и да работят за възстановяването на реда.

Още по темата

По рано през деня българският външен министър Кристиян Вигенин призова за „пълно разследване” на случилото се в Украйна. Той подчерта , че гарантирането на реда в града е отговорност на управляващите в Киев и Одеса.

"Властите в Одеса са наясно колко чувствителна е България по отношение на реда и спокойствието в областта. До вчера този ред беше гарантиран. Очаквам да се предприемат спешни действия, насилието да не се разпростре в други градове на областта, защото това би означавало да се засегнат и районите, населени с български граждани“, каза министърът на външните работи пред БНР.

По думите му от вчера ситуацията е станала взривоопасна.

Вигенин призова още за „повече въздържаност от всички страни, повече разум, диалог”.

"Никоя политическа цел не оправдава жестокото избиване на мирни хора”, коментира Сергей Станишев в официално разпространено съобщение до медии. От него става ясно, че той е разбрал за случилото се от медиите и е потресен.

„Преди две седмици бях обнадежден от подписването на Женевските споразумения. Днес съм дълбоко разтревожен от продължаващото нагнетяване на войнстваща реторика и действия в Украйна и на дипломатическото поле. Смятам за задължително властите в Киев да покажат отговорност и да сложат наморник на развилнелите се бойни формирования на десния сектор", пише лидерът на БСП в позицията си, разпространена от пресцентъра на партията.

„Ако днес се толерират озверели тълпи, които скандират "куфар, гара, Русия" по отношение на руснаците в Украйна, утре същите ще продължат с "куфар, гара, София". Настоявам всички държавни ръководители и политици от Украйна, Русия, ЕС и САЩ, да се замислят за цената, която днес плащат обикновените граждани, независимо дали са руснаци, украинци, българи, евреи или други. Деескалацията на кризата е задължително условие за намиране на трайно и мирно решение”, са казва още в съобщението.

По думите на Ивайло Калфин „България трябва да иска  изпращане  на максимално голяма група на международни наблюдатели, ако трябва омиротворители в Източна Украйна, докато се намери политическо решение на въпроса- в противен случай, военното решение ще бъде много лошо”. Пред информационна агенция Фокус той подчерта, че „връзката с българската общност в Украйна трябва да бъде абсолютно непрестанна".

„Те си имат асоциация, добре организирани са и българското посолство трябва да бъде в непрестанна връзка с тях и да оказва, каквато е необходима помощ, включително и ако имат нужда и интерес за преместване в България или поне временно това да се случва”, заяви Калфин.