България не е променяла позицията си към конфликта в Украйна

Министър-председателят не очаква спиране на газовите доставки, но признава, че ситуацията е рискова

07.05.2014 | 20:46
България не е променяла позицията си към конфликта в Украйна

Министър-председателят Пламен Орешарски съобщи в парламента, че България не е променяла позицията си по конфликта в Украйна.

"Ситуацията в Украйна е напрегната от самото начало. Вярно, че има ескалация в последните седмици. Не сме сменили нашата позиция спрямо, примерно тази отпреди месец, в която – ще припомня – призовавахме двете участващи страни да се въздържат от провокации. Специално властите в Украйна да водят по-интеграционна политика и да разчитаме на дипломатически и политически средства за уреждане на този конфликт, а не на други, конфронтационни. Така че нищо повече не можем да добавим към днешна дата. Напротив – може да препотвърдим тази наша позиция", заяви министър-председателят.

На въпрос от медиите дали има заплаха за доставката на газ за България, Пламен Орешарски отговори, че силно се надява да няма рискове по преноса на газ.

„Към настоящия момент нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките“, заяви той. „Разбира се, рискът остава в такава ситуация“, добави министър-председателят.

Изявлението на Пламен Орешарски - във видеото.