Производителят на Бук: MH17 е свален от украинската армия

Алмаз-Антей представи резултатите от втори тест за MH17

13.10.2015 | 11:34
Производителят на Бук: MH17 е свален от украинската армия

Алмаз-Антей представи резултатите от втори тест за MH17

Вторият експеримент, проведен от руския производител на Бук, компанията Алмаз-Антей потвърди, че малайзийския Boeing MH17, свален над Украйна е бил ударен от район, под контрола на украинската армия, съобщи РБК.

Експериментът е бил проведен на 7 октомври 2015. Резултатите показват, че ракетата е била изстреляна на 3,5 км южно от Зарощенское.

 

Още по темата

Руските експерименти

Първият експеримент е бил проведен на 31 юни, а резултатите - изнесени на 2 юли. Тогава според генералния директор на Алмаз-Антей Ян Новиков "е станало ясно, че самолетът е бил свален с ракета 9М38М, която отдавна не се използва от руските въоръжени сили". Компанията предаде резултатите от тестовете на международната разследваща група, която не ги е взела под внимание, каза Новиков.

Експертите потвърждават, че ракетата е нанесла най-големи щети в кабината на екипажа и по корпуса на самолета, каза съветникът на генералния конструктор на ОАО Концерн ПВО Алмаз-Антей Михаил Малишевски. Според него поразяващите елементи са навлезли косо в корпуса, а не перпендикулярно. Отломъкът в кокпита не е можел да премине от ляво, което би станало, ако ракетата е била изстреляна от Снежно.

Международната разследваща група, ръководена от властите в Холандия проверява версията, че самолетът на Malaysia Airlines полет MH17 е бил свален с ракета 9М38М1, но има и версия, че ракетата е била тип 9М38. Международните експерти твърдят, че ракетата е летяла от страната на Снежно.

За тестовете Алмаз-Антей е използвал Ил-86, вместо Boeing.

 

Компанията Концерн ПВО Алмаз-Антей, базирана в Москва е част от руския военно-промишлен комплекс, един от световните лидери в индустрията, наред с Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics, Northrop Grumman, BAE Systems, Thales, EADS, IAI, изнася в над 50 страни, според сайта й.

/Корица: РБК, емисия новини, пряко излъчване на пресконференцията на Алмаз-Антей на 13 октомври 2015/