Великобритания поиска международен трибунал за MH17

News Corp пусна видео

17.07.2015 | 06:29
Великобритания поиска международен трибунал за MH17

Британският министър на външните работи Филип Хамънд подкрепи призивите за създаване на международен трибунал, пред който да бъдат изправени заподозрените в свалянето на малайзийския самолет над Украйна през 2014.

На 17 юли 2015 в Холандия и Украйна с траурни церемонии се отбелязва годишнината от трагичното събитие, при което загинаха 298 пътници и екипаж.

Холандските власти, водещи разследването още не са готови да посочат виновните за катастрофата, но настояват за трибунал на ООН.

 

Още по темата

В Интернет се появи видеозапис от първите минути след катастрофата на самолета на Malaysia Airlines MH17, който бе свален над Източна Украйна през 2014.

Според изданието на News Corp видеото е с дължина 17 минути, но на сайта са качени само 5 мин. Кадрите показват как сепаратистите се опитват да установят какъв е самолетът и пътниците и се изненадват, че е пътнически. Снимащият пита по телефона друг човек: „Какво, още един самолет ли има?“

Австралийският вестник предлага пълната транскрипция и превод на 17-минутния запис, с който твърди, че разполага. Според текста става ясно, че боингът е бил свален от военен, Сухой, а сепаратистите са свалили изтребителя.

Сепаратистите се питат кой е дал коридор на гражданския самолет.

 

Холандските власти показаха през март 2015 останките от полет MH17

 

Още по темата

Boeing 777 на Malaysia Airlines MH17, изпълняващ полет Амстердам-Куала Лумпур с 298 души на борда се разби на 17 юли 2014 до село Грабово в Донецка област, Източна Украйна. Оцелели нямаше.

Според Украйна самолетът е бил свален с ракета земя-въздух, изстреляна от територията, контролирана от проруските сепаратисти.

Руското Министерство на отбраната съобщи на 21 юли 2014, че радарите са засекли на 17 юли миналата година близо до малайзийския боинг изтребител Су-25 на украинската армия.

Разследването на катастрофата се провежда от холандските власти. Според предварителните заключение самолетът е бил свален от проруските сепаратисти в Източна Украйна.

 

Веднага след катастрофата през 2014 САЩ обвини Русия за сваления пътнически самолет.

 

Руската страна не прие заключенията. Поред зам.-директора на Росавиация Олег Старчев, цитиран от РБК, в момента разследването не бива да изключва, че боингът е бил свален с ракета въздух-въздух, нито че е бил свален от земята и че ако е бил свален от земята, радарите в Ростов биха регистрирали изстрелването на ракетата.

В Москва ще се проведе акция в памет на сваления малайзийски самолет в Източна Украйна, съобщава Ехото на Москва. Пред посолството на Холандия на 17 юли 2015 вечерта ще се съберат хора, които ще оставят цветя.

/Снимка: News Corp/