Холандската прокуратура с 2 версии за MH17

Окончателния доклад ще е готов през октомври 2015

17.07.2015 | 16:58
Холандската прокуратура с 2 версии за MH17

Международната група следователи, ръководени от властите в Холандия, която прави криминалното разследване на катастрофата на боинга на Malaysia Airlines полет MH17 още не може да каже дали самолетът е бил свален от земята или от въздуха.

"В рамките на нашето разследване както преди проучваме две версии - има версия, че самолетът е бил свален с ракета земя-въздух, има и версия, че е свален с ракета въздух-въздух", каза представител на главната прокуратура на Холандия Вим де Брюн, цитиран от Интерфакс.

 

Още по темата

Следователите досега не са установили лицата, носещи отговорността за сатастрофата, каза той и добави, че работата по случая продължава. Де Брюн каза, че междинните заключения от разследването могат да се публикуват до края на 2015. Окончателните резултати се очакват догодина.

 

Холандия оглави международното разследване на причините за катастрофата на пътническия самолет над Източна Украйна на 17 юли 2014. В екипите влизат специалисти и от Русия, Малайзия, Великобритания и Австралия.

 

Русия и Украйна взаимно се обвиняват за трагедията, при която загинаха 298 пътници и екипаж.

Катастрофата на пътническия самолет на Malaysia Airlines полет MH17 стана повратен момент в конфликта в Източна Украйна между правителствените части и проруските сепаратисти, които Москва отрича да подкрепя. Досега във войната са загинали 6500 души, съобщава Ройтерс.

 

 

Западните правителства са убедени, че сепаратистите са свалили самолета с доставена от Русия ракетна установка Бук, версия, базирана на прихванати разговори по радиото, фото- и видеодоказателства, свитеделски показания сателитни снимки.

Москва отрича да е замесена в украинския конфликт. Руските власти и сепаратистите твърдят, че самолетът е бил свален от ракета, изстреляна от украински изтребител, което Киев отрича.

Холандските разследващи още не са установили чия е вината, но настояват за международен трибунал на ООН.

 

Предложението бе подкрепено и от Великобритания.

 

В деня на първата годишнина от катастрофата генералната прокуратура на самопровъзгласилата се Донецка народна република е предала документи, свързани с разследването, съобщи РИА Новости. Това са снимки, заключения на съдебно-медицинската експертиза и протоколи от огледи на място. Според документите очевидец е чул звук, подобен на изстрел преди катастрофата, а друг - рев на реактивен двигател веднага след падането на самолета.

В Интернет се появи видеозапис от първите минути след катастрофата на самолета на Malaysia Airlines MH17, който бе свален над Източна Украйна през 2014.