Дългът си е дълг и трябва да се плаща, напомня на Гърция Шойбле

Берлин обмисля нови санкции срещу Русия

26.01.2015 | 20:50 Редактор: Мариета Иванова
Дългът си е дълг и трябва да се плаща, напомня на Гърция Шойбле

След изборите в Гърция финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле отново подчерта, че гръцките политици не е трябвало да обещават повече от това, което могат да изпълнят. Това заяви в предаването Денят On Air с Веселин Дремджиев кореспондентът в Бон Таня Минчева. Тя подчерта, че мнението на Шойбле е, че новото правителство на Гърция няма да  успее да предоговори намаляване на дълга или отмяна на договорите по спасителните програми.

Минчева цитира и водещи заглавия от германската преса  по повод резултатите от изборите в Гърция, където по думите й преобладават препоръките към новите управляващи.

Препоръчва се новото гръцко правителство да продължи курса на реформи и се отхвърля възможността за опрощаване на дълга, коментира Минчева.
 Ципрас трябва  да избира или да плати дълга, или да обяви неплатежоспособност. Атина трябва да се придържа към договорностите, ако иска да остане в еврозоната, гласят други акценти от пресата в Германия след изборите в Гърция.

По думите на Минчева надеждите са свързани с това, че ще бъде постигнат компромис. Тя подчерта, че Европа е изградила нужните институции, за да предпази Съюза от срив на еврото.

Тя коментира и настроенията в Германия относно възобновения конфликт в Източна Украйна. Минчева подчерта, че Федералното правителство обмисля да увеличи санкциите срещу Русия предвид големия брой жертви от последните дни и ако не бъде чут апела за прекратяване на конфликта, въпреки че  желанието е да не са налагат нови рестрикции.