Трябва ли гръцкият бизнес да се страхува от Сириза

26.01.2015 | 17:05
Трябва ли гръцкият бизнес да се страхува от Сириза

Коментар от Кифисия на изборните резултати в Гърция и ефекта им върху бизнеса на Хари Вафияс, президент на Stealthgas за Джонатан Феро от студиото на Bloomberg TV в Лондон.


Големият въпрос, който всеки задава е дали бизнесът в Гърция би трябвало да се страхува от Сириза? Дали корабният бизнес трябва да се страхува от Сириза?

Вижте, ние първо се радваме, че няма да имаме повторни избори.

Хората не искат нови избори и страната не може да си ги позволи.

Поне сме доволни, че до 48ч. може да имаме коалиционно правителство, вероятно между Сириза и Независимите гърци или Потами.

Това е добра новина.

За бизнеса предполагам, че ще трябва да изчакаме да видим, защото през цялото това време чухме няколко противоположни послания за бизнеса. И трябва ад видим какъв е планът на новото правителство за различните сегменти на бизнеса.

Да видим дали ще е позитивно или негативно отношението.

Сега още не знаем.

 

Специално корабната индустрия, какво може да направи това правителство? Какво може да направи тази коалиция, за да помогне на вашата индустрия да допринесе повече към гръцката икономика?

Предишното правителство сключи споразумение с корабните компании, които са базирани в Гърция за доброволно увеличение на данъците, които плащат върху корабите до много високо ниво- 400 млн евро за следващите 3-4 години. Ако не греша.

Това е доброволно, но повечето големи корпорации приеха. Това беше споразумението от страна на корабособствениците да помогнат на страната в тежък момент.

Отново - те не са казали ясно какво искат да направим и как да помогнем още, но предполагам, че всички сме една страна, всички искаме да останем тук, така че ако нещата, които поискат са разумни, сигурен съм, че повечето от нас ще пхриемат.

 

Говорихте ли със Сириза? Ако не - какво ще им кажете?

Не, не съм говорил. Не съм много в политиката. Моето послание е, че сега имаме фантастична възможност да използваме момента и подкрепата на хората да бъдат направени добри неща за страната. Надявам се, че ще използват този шанс сериозно и ще направят реформите.

Но за доброто на цялата страна.

Това всеки го иска.

 

Да говорим за ползите за цялата страна. Слабото евро спрямо долара добро ли е за вашия бизнес? По-добре ли е да имаме слабо евро, както сега, или никакво евро?

За моя бизнес очевидно искаме слабо евро, защото ни плащат в долари. И затова ако еврото е слабо, разходите ни са ниски. Така че - да, слабото евро е по-добре за нас.

Но не искаме да няма евро, защото знаем какво става в страни, където трябва да подценяват валутата си и проблемите след това.

Не, искаме еврото. Искаме да останем с еврото.

И се надяваме, че според това, което казва, Сириза иска същото.