Елмар Брок: Не може да се говори за намаляване на дълга на Гърция

Шулц определи победителя в гръцките избори Алексис Ципрас като прагматик

26.01.2015 | 14:29 Редактор: Ирина Георгиева
Елмар Брок: Не може да се говори за намаляване на дълга на Гърция

Не може да се говори за намаляване на дълга на Гърция, заяви Елмар Брок, председател на комисията на ЕП по външна политика в ефира на германската обществена телевизия АRD, предаде БТА. След 3-4 години Гърция отново ще натрупа задължения, ако не се направят реформи и страната не стане конкурентоспособна, посочи Брок, цитиран от ТАСС в коментар за победата на радикалната лява партия Сириза на изборите от 25 януари.

Председателят на ЕП Мартин Шулц определи победителя в гръцките избори Алексис Ципрас като прагматик, който ще трябва да направи компромиси. 

В интервю за радио Deutschlandfunk Шулц посочи, че през нощта е провел дълъг телефонен разговор с Ципрас. 

"Той добре знае, че ще трябва да направи компромиси във външната, както и във вътрешната политика."- отбеляза председателят на ЕП, цитиран на сайта на Deutschlandfunk

От една страна Ципрас ще има нужда от партньор, за да образува управляваща коалиция, а според Шулц няма коалиционен партньор, който е готов или може да приеме радикалните искания на Сириза. От друга страна партията ще трябва да направи компромиси и спрямо ЕС и европейските си партньори, тъй като ако тя изпълни исканията си, към Гърция вече няма да текат пари. 

"Всъщност няма възможности за изнудване." - смята Шулц. 

Генералният секретар на Португалската социалистическа партия Антониу Коща заяви, цитиран от АФП, че вчерашната победа на Сириза в Гърция е "сигнал за промяна в Европа" и политиката на строги икономии. Трябва да се изгради друга политика в Европа и да се спрат орязванията на бюджетите, които нито успяха да съживят икономиката, нито да оздравят финансите ни, отбеляза Коща.

Победата на Сириза в Гърция може да подпомогне налагането на гъвкавост в Европа, както настоява Италия, каза италианският външен министър Паоло Джентилиони.

В Европа от месеци се водеше ожесточена битка между строгите икономии и гъвкавостта, заяви италианският първи дипломат в 
ефира на РАИ 3, коментирайки убедителната победа на партията, противопоставила се на строгите мерки в Гърция.