Ципрас ще има хубав меден месец в Гърция: Пиколи

26.01.2015 | 23:00
Ципрас ще има хубав меден месец в Гърция: Пиколи

Коментар на изборните резултати в Гърция, победата на Сириза, евентуалните коалиционни споразумения, които може да се очакват в Атина тези дни и характеристика на новите политически играчи на голямата гръцка сцена - управляващият директор на Teneo, Волфганго Пиколи.

Д-р Пиколи е бил преди това директор на лондонския офис на Eurasia Group. Като такъв е отговарял за идентифициране, проследяване и анализ на политическите събития и динамика в Европа, които влияят на дейността на финансовите, корпоративни и правителствени агенти на компанията. Ръководил е екип за Турция и е отговарял за цялостното отразяване на Гърция, Италия и Великобритания.

Д-р Пиколи говори с Анна Едуардс, Манъс Крани и Марк Бартън в лондонското студио на Bloomberg TV.


Какво следва? Каква коалиция предвиждате в Гърция след изборната  победа?

Мисля, че се очаква коалиция с Независими гърци, вместо с Потами, по няколко причини.

Независими гърци ще направи нещата по-лесни за Ципрас като концесиите, които търсят.

Те много искат да са в правителството.

Лидерът на Независими гърци Панос Каменос също така може да предложи добри връзки с полицията и военните, каквито Ципрас няма. По всички тези причини сделката на Независими гърци като баланс би била много по-възможна, отколкото с Потамия на този етап.

Определено ще бъде най-най-лошото, нека сме честни.

 

Защо да е най-лошото?

Защото Независими гърци са по конспирациите, те са националисти. Някои сравняват лидера им, Каменос с нещо като гръцкият Жириновски. Такава комбинация имаме заедно със Сириза.

Причината  да стане фактор, който може да направи по-умерен общия подход, особено към икономиите, отношенията с Тройката и т-н.

Така че това е лош микс.

 

На тази база може ли да приемем, че при този брой места - 149 няма да има стабилна коалиция. Каква ще е според вас? Как бихте я описали?

Това е коалиция на странни момчета, защото освен че са против икономиите, тези две партии са идеологически много различни. Едната е крайна левица, другата - крайна десница.

Те не споделят общи идеи като миграция, гражданство. Лепилото е само несъгласието с икономиката. Каменос знае, че това не е най-надеждният партньор. Така че определено ако нещата се влошат, Каменос може да е първият, който да се откаже.

 

Колко е единна Сириза? Ако Ципрас направи компромис с принципите си на срещата си с Тройката - може ли да има разрив в Сириза?

Мисля, че Ципрас ще се радва на хубав меден месец засега. Победата е историческа. Голяма е. Всеки в партията трябва да има предвид това.

Мнозина казват, че гръцките избиратели са гласували за Ципрас, не за Сириза. Така че това е нещо, което всеки в партията знае.

Но много зависи от следващите стъпки на Ципрас към икономиите, отношенията с Тройката - дори ако не искат да я наричат така, и всичко останало.

Дали има риск някои крайно леви да напуснат Сириза, ако Ципрас направи някакво отстъпление? Да, има.

Тези хора контролират около 30-35 места в парламента. Така че имат потенциал да намалят влиянието на партията и да свалят правителството.

 

Четох тази сутрин една статия, че Ципрас трябва да стане гръцкият Лула. Президентът Лула в Бразилия, който обеща да спре икономиите, но и да направи  големи структурни реформи. Но това не пасва на нещата, които четем за Ципрас.

Да. Но не ми харесва сравнението. Не вярвам, че Ципрас ще бъде Лула, нито Чавес.

Мисля, че ще си остане Ципрас.

Освен това възможностите за маневриране на Ципрас е много по-ограничен от този на Лула.

Дали Ципрас може да направи реформи? Ще обещаят на Тройката да подобрят събираемостта на приходите. Ще подобрят някои реформи в публичния сектор. Дали това внушава доверие? Не и в краткосрочен план.

Може да се получи в дългосрочен план, но пазарът ще бъде отблъснат от възможностите на Сириза за изпълнение на реформата в публичния сектор, която иска Тройката.