Меркел: Можем да се справим с излизането на Гърция от еврозоната

Популистката лява партия СИРИЗА продължава да води с около 3% пред консерваторите

04.01.2015 | 09:48 Редактор: Георги Стоянов
Меркел: Можем да се справим с излизането на Гърция от еврозоната

Германското правителство е променило позицията си по въпроса за излизането на Гърция от еврозоната, която преди бе отрицателна, съобщава Ройтерс, позовавайки се на списание "Шпигел".

Като цитира свои източници от правителствените кръгове, "Шпигел" съобщава, че канцлерът Ангела Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле сега смятат, че еврозоната може да се справи с евентуално излизане на Гърция от валутния съюз.

Причината за промяната на оценката е, че след най-тежкия момент от валутно-финансовата криза през 2012 г. еврозоната е постигнала съществени успехи.

"Опасността от разпространение на кризата е ограничена, защото се смята, че Португалия и Ирландия вече са се възстановили", цитира Ройтерс мнението на единия от източниците на списанието.

Освен това Европейският механизъм за финансово стабилизиране е ефикасен спасителен механизъм и вече е налице, казва друг източник.

Засега няма коментар на публикацията на "Шпигел" от страна на германското правителство.

Не е ясно как членка на еврозоната би могла да излезе от нея и да продължи да бъде член на ЕС, но "Шпигел" цитира "високопоставен валутен експерт", според когото "изобретателни юристи" биха могли да внесат яснота по този въпрос, отбелязва Ройтерс.

Според публикацията германското правителство смята, че излизането на Гърция от еврозоната е почти неизбежно, ако лявата опозиционна партия СИРИЗА, водена от Алексис Ципрас, спечели изборите на 25 януари.

Социологически проучвания показват, че СИРИЗА има преднина пред консервативната "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас, макар тя да е намаляла до 3,1%, след като стана ясно, че ще има предсрочни избори.

Проучването за вестник "Елефтерос типос" е било извършено на 29 и 30 декември, след като премиерът Самарас не успя да убеди парламента да избере неговия кандидат за президент.

Според анкетата подкрепата за СИРИЗА е 30,4%, а за "Нова демокрация" на премиера - 27,3%. Миналия месец преднината на СИРИЗА бе малко по-голяма - 3,4%.

На трето място в допитванията е комунистическата партия с подкрепа от 4,8%, следвана от лявоцентристката "То потами" с 4.7% и от крайнодясната "Златна зора" с 3.8%.

Социалистическата ПАСОК, която управлява в коалиция с "Нова демокрация" получава подкрепата само на 3.5% от анкетираните.

Според същото допитване 74,2% от анкетираните са заявили, че страната им трябва "на всяка цена" да остане в еврозоната, а 24,1% са на противоположното мнение. В анкетата са участвали 1002 души.