Валентин Кънев: Набуко може да транзитира и азерски, и руски газ

Ползите за България са, че ще използва на максимум съществуващата инфраструктура и капацитети, коментира председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация

05.03.2015 | 11:30 Редактор: Мариета Иванова
Валентин Кънев: Набуко може да транзитира и азерски, и руски газ

Рестартът на  „Набуко“ дава възможност за транзит, освен на газ от Азербайджан, но и от Русия, стана ясно от коментара на  председателя на  Балканската черноморска петролна и газова асоциация  Валентин Кънев в Сутрешния блок на Bulgaria On Air. Той припомни, че в първоначалния си вариант проектът на „Набуко“ предвиждаше доставки, транзит единствено на каспийски газ, „ което беше недостатъчно. - „Поради тази причина беше предпочетен Трансадриатическия газопровод. Но при новата ситуация, след отказа да се строи „Южен поток и заявки, че транспортирането на доставките ще бъдат до турско-гръцката граница и отговорността, и грижата, и транспортирането оттук нататък ще бъдат за сметка на останалите транзитиращи страни, включително и България, можем да разглеждаме този проект като възможност освен азербайджански газ, да се транспортира и руски газ“, коментира Кънев.

Той посочи, че ползата за България ще е да „използва на максимум съществуващата газова  инфраструктура и капацитет за транзит на доставките.

Кънев посочи, че свободният капацитет от  около 5-6 млрд. кубически метра газ, с които разполага Булгартрансгаз на година, веднага може да бъде използван за целта.

На второ място идеята може да се впише в развитието на различните интерконекторни връзки, „така че този газ да бъде насочен към съответните страни, за да може да бъдат изпълнени договорите. Тъй като говорим за „Набуко“ става въпрос  може би за един нов поглед на проекта, така както се гледа на вертикален газов коридор“, коментира Кънев. Той спомена и предложенията на Словашката газопреносна система "Юстрийм" за проект, който да свързва Словакия и Унгария с Румъния и България. - „В момента има два проекта, които по някакъв начин дублират „Набуко“, т.е. може да стане някаква комбинация между всичките тези проекти, тъй като „Набуко“ е един проект, който е в напреднала фаза на своя дизайн на проектирането“, поясни Кънев.

Според него изпълнението на „Южен поток“ е възможно само във варианта „Турски проект“, доколкото в първоначалния си вариант не съответства на Европейското законодателство.