България и Азербайджан ще поискат от ЕС да възроди Набуко

Коментари на чуждите медии

04.03.2015 | 19:00
България и Азербайджан ще поискат от ЕС да възроди Набуко

Премиерът на България Бойко Борисов обяви необходимостта от строеж на западния участък на газопровода Набуко, от който консорциумът от инвеститори се отказа през 2013. Той смята да замине с този проект в Брюксел, съобщава РБК.

След преговорите с президента на Азербайджан Илхам Алиев Бойко Борисов каза, че България „иска да размрази Набуко или по-скоро тази част от него, започваща от газопровода TANAP, и западната част на Набуко, минаваща през Бъгария“, съобщава РИА Новости.

„Не е насочен срещу никого. Тук става дума за защита на българския национален интерес така, че газовата ни мрежа да е пълна с газ, да получаваме транзитни такси и да не ни заобикалят“, каза Борисов, цитиран от Ройтерс.

 

Европейските лидери планираха да строят Набуко с цел отслабване на руската хватка над енергийния пазар на Централна и Източна Европа, но проектът бе изоставен заради високите разходи, липса на надеждни доставки на газ и руско лоби, пише Дейли Мейл.

Транс-Адриатическият тръбопровод (TAP), конкурентният на Набуко проект, който трябва да донесе азерски газ до Италия през Гърция все още се обсъжда.

Президентът Алиев каза, че България може да построи интерконектор с Гърция, за да се включи към газа от TAP /ТАП/, който след това може да бъде отведен към Румъния и Унгария, пише британският вестник.

 

Още по темата

Азербайджан, чийто общи газови резерви възлизат на 2,5 трлн куб м се очаква да започне да изнася каспийски газ за Европа от най-голямото си находище, Шах Дениз II през 2020.