Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България може да стане отново транзитна страна: Казанджиев

04.03.2015 | 23:03
България може да стане отново транзитна страна: Казанджиев

Христо Казанджиев, енергиен експерт от Български енергиен форум коментира решението за „възкръсването на Набуко“ в предаването Денят он ер на 4 март 2015 с водещ Веселин Дремджиев.


Христо Казанджиев коментира решението, обявено на 4 март 2015 от министър-председателя Бойко Борисов да се иска от ЕК да „възкреси“ Набуко като изненада.

„Вероятно нещата са се променили като пазарна политика на Азербайджан и акционерите в Шах Дениз II“, коментира експертът.

Според него новината е добра, въпросът е как ще бъде реализирана.

 

Има ли достатъчно газ?

Президентът на Азербайджан увери в София, че газ ще има. До 2020 се планира 10 млрд куб м природен газ да стига до европейския пазар.

„Доскоро това количество се считаше, че ще минава през Транс-Адриатическия газопровод. Вероятно има някаква промяна в плановете. България към момента по тези думи се очертава като транзитна страна“, обясни Казанджиев.

 

Съгласието на ЕС

Христо Казанджиев каза, че е бил смутен от съобщението, че Борисов отива в Брюксел „с намерение да бъде размразен проектът Набуко“.

„В интерес на истината ЕС никога не е замразявал Набуко. Не е оттеглял и подкрепата си. Проектът винаги е бил актуален за ЕС.

Друг е въпросът, че участниците в проекта Набуко, страните, през които ще мине, задържаха развитието му поради промяната в позицията на Азербайджан и акционерите за избор на гръцкото трасе“ – каза Казанджиев.

Целият разговор чуйте във видеото.