Алекс Алексиев: България и Източна Европа губят от отказа от „Набуко-Запад“

Русия упражни сериозен натиск върху Азербейджан да бъде избран конкурентния трансадриатически газопровод – ТАП, коментира експертът.

27.06.2013 | 13:41
Алекс Алексиев: България и Източна Европа губят от отказа от „Набуко-Запад“

Плановете за енергийната диверсификация в България сериозно ще пострадат с отпадането на проекта „Набуко- Запад“, коментира в ефира на Bulgaria On Air Алекс Алексиев, член на Управителния съвет на Центъра за балкански и черноморски проучвания. Проектът трябваше да транспортира азерски газ до Европа-през България, Румъния, Унгария до Австрия.

Вместо него акционерите в консорциума "Шах Дениз 2" са предпочели да изградят трансадриатически газопроводАП, който минава през Гърция, Албания и Италия.

С отпадането на „Набуко-Запад“ България и Източна Еворпа губят ролята на първостепенен играч при доставката на газ, коментира Алекс Алексиев. Той уточни, че всички страни, през които минава трасето на вече отпадналия проект, са и акционери в него.

По думите му азерски газ към България може да потече и през газопреносната връзка с Гърция, но при този случай доставката ще е през посредник.

Алексиев допълни, че Русия е оказала сериозен натиск върху Азербейджан по отношение на избора на трансадриатически газопроводАП, за да запази монопола в доставките си на газ към Европа.

Акционери в ТАП са швейцарската Axpo, норвежката Statoil, която е акционер и в „Шах Дениз 2" и германската Е.ОН Рургаз“.

Акционерите в консорциума за „Набуко- Запад“ са австрийската компания OMV, унгарската FGSZ, българската “Булгаргаз”, румънската “Трансгаз”, турската БОТАШ.