Шойбле: В процес сме на изграждане на доверие с Атина

Да си в правителството означава среща с реалността, а реалността не винаги е хубава като мечта, коментира германският финансов министър

21.02.2015 | 11:27 Редактор: Георги Стоянов
Шойбле: В процес сме на изграждане на доверие с Атина

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че тече процес на изграждане на доверие с Атина, изтъквайки, че Гърция няма да получи никакви плащания, докато не бъде уреден докрай въпросът за помощната й програма, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Да си в правителството означава среща с реалността, а реалността не винаги е хубава като мечта", каза пред репортери Шойбле. "Гърците определено ще изпитат затруднения да обяснят на избирателите си сделката", добави германският министър.

Още по темата

Гърция успя да се договори снощи с финансовите министри  от еврозоната по споразумение, което удължава международната  спасителна програма за страната с четири месеца. Атина ще трябва да представи до понеделник вечерта списък с мерки за реформи, които планира да извърши през оставащия период на програмата.

Ако намеренията й задоволят Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ,  държавите от еврозоната ще одобрят удължаването, където това е необходимо и чрез националните парламенти.

"Сега сме в процес на изграждане на доверие", каза още Шойбле. "Затова има строги условия".

По думите на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис преговорите са показали, че изборите могат да донесат промяна в Европа. Той заяви, че е предотвратил "рецесивните мерки" и че правителството все още се надява да увеличи минималната заплата и да върне на работните им места някои държавни служители, посочва Ройтерс.

Шойбле обаче не е единственият, който иска да се увери, че обещанията, дадени от Атина, ще бъдат спазени.

Финансовите министри и на други държави от еврозоната настояват за повече гаранции, че Гърция ще изпълни строгите условия за бюджетна дисциплина и икономически реформи.

Снощното споразумение изглежда донесе известно облекчение на инвеститорите, посочва АП.

Основните индекси на фондовите борси в края на деня вчера отчетоха рекордно високи стойности.